Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han vill samla alla donatorer

Publicerad: 16 december 2015, 06:33

Olof Hugander tröttnade på stuprör och trånga perspektiv och skapade en sajt för att fler ska donera blod, stamceller och organ.


– Jag upplever att det finns stuprör mellan de olika donationsformerna som begränsar informationsflödet. Är man intresserad av att ge blod tror jag att man kan tänka sig att skriva in sig i Tobiasregistret för att ge stamceller och registrera sitt intresse för organdonation, säger Olof Hugander till Dagens Medicin.

Stuprören är en anledning till att Olof Hugander, som till vardags är stabschef på KK-stiftelsen som finansierar forskning på landets högskolor och universitet, lade en del av årets semester på att starta upp sajten donera.info. Sajten ger information och länkar vidare för den som vill donera. Den är fri från annonser och helt finansierad av Olof Hugander själv.

Den andra anledningen till att han startade sajten exemplifierar han med en gammal annons i Dagens Nyheter. Den löd ungefär: Ge blod, men glöm inte bort att boka tid.

– Vilket jag kände var lite väl träffande. Donatorns perspektiv glöms ofta bort i donationskedjan. Man fokuserar på de insamlande organisationerna och på mottagarna.

Olof Hugander poängterar också att det finns en viss skepsis mot offentliga organisationer och att ett annat mål med sajten är att slå hål på de myter som finns kring donation. Exempelvis att det bara är arbetslösa och pensionärer som kan bli donatorer. Personer med medicinska frågor är han dock noga med att hänvisa till sina lokala donationsenheter eller blodcentraler.

Vad är målet?

– Jag vill se ett avtryck i statistiken. Jag vill att den nedåtgående blodgivartrenden bryts, att Tobiasregistret säger att de får för mycket att göra och att Socialstyrelsen får fler registrerade donatorer. Men jag har som tur är ingen finansiär som kräver att jag uppnår vissa nyckeltal.

Det låter nästan altruistiskt?

– Jag har ingen vinning, det är snarare så att jag går back av det. Om jag kan göra någon sorts påverkan är jag väldigt glad. Som donator har man inte heller betalat, man vill känna att man kan bidra med sin insats.

Så det kommer inte att poppa upp några annonser på donera.info?

– Nej, jag har frånsagt mig annan finansiering. Jag vill att det här ska vara ett initiativ som har fullständig legitimitet för mig som donator och då kan jag inte vara sponsrad av blodcentralerna eller Socialstyrelsen. Jag vill att det här ska framstå som ett renodlat donatorsperspektiv som inte är nedsmutsat. Det kommer aldrig att komma upp någon sorts pop-uper eller ”brought to you by …”.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev