Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han vill se mindre köttätande på Karolinska institutet

Publicerad: 26 april 2019, 06:41

Foto: Jesper Cederberg, privat

Målet var att minska utsläppen från flygresor. Men under 2018 ökade flygutsläppen med hela 10 procent från Karolinska institutet – Sveriges på totalen mest flygande myndighet. Det väcker kritik hos lärosätets studentkår, Medicinska föreningen.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

– Det är ju självklart en utveckling i fel riktning med tanke på att vi ska arbeta mot en mindre klimat- och miljöpåverkan, säger ordföranden Leif Karlsson.

Hur upplever du att Karolinska institutet prioriterar denna fråga och klimatfrågan i stort?

– Vi märker att miljöarbetet ligger på KI:s radar och att det är något man arbetar med. Men det finns absolut utrymme för förbättring, inte bara när det gäller flygresor. Man skulle kunna lyfta upp köttkonsumtionen som ett exempel. KI kan ha mer växtbaserat på menyn när man bjuder på mat och detta kan också gälla restaurangerna på universitetsområdet.

Under 2019 ska flygutsläppen minska med minst fem procent. Tycker du det är ett tillräckligt ambitiöst mål när man nyligen ökat med 10 procent?

– Jag har svårt att svara på det, utan det beror på hur utvecklingen gått under de senare åren. Det är siffror jag inte har tillgång till. Man måste beakta om KI har en stadigt uppgående trend eller inte.

Det görs insatser för att minska flygandet på KI. Är de tillräckligt effektiva anser du?

– Det är ju bra att man har flera insatser för att minska flygandet till nästa år, men det är oklart vad man har för mer långsiktiga planer för att minska klimatpåverkan mer generellt, inte bara när det gäller flygresor.

Relaterat material

Han ska ta tåget till Barcelona

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev