Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han vill väcka intresse för att vara läkemedelsexpert

Publicerad: 29 december 2015, 10:46

Robert Svanström tog med sig erfarenheten som entreprenör till Apoteksföreningen.


Efter att Robert Svanström tagit apotekarexamen i Uppsala 2006 och jobbat ett par år i Stockholm begav han sig till Norge och arbetade på olika apotek, bland annat ett i Lakselv i den allra nordligaste delen av landet. När han kom tillbaka till Sverige hade apoteksmarknaden omreglerats och det var för första gången möjligt att starta eget apotek.

Tillsammans med den tidigare studiekamraten Johan Olofsson öppnade han Broapoteket på Lilla Essingen i Stockholm som blev ett av de första entreprenörsdrivna svenska apoteken. De två öppnade sedan även ett apotek i Gröndal söder om Stockholm.

– Det var en spännande tid med väldigt mycket arbete, konstaterar Robert Svanström.

Efter tre år som entreprenör blev han rekryterad till Apoteksföreningen och lämnade de egna apoteken som Johan Olofsson driver vidare.

Vad har du tagit med dig från tiden som entreprenör till Apoteksföreningen?

– Det är en hel del. Dels det praktiska arbetet, hur det är att vara apotekare på ett apotek. Som egenföretagare fick vi göra allt själva och det gjorde att jag fick en god förståelse för alla moment som det innebär att driva apotek, till exempel vilka myndigheter som sköter vilka frågor.

Under förra året handlade mycket av Apoteksföreningens arbete om handelsmarginalen, som föreningen ville få höjd. I år kommer den nya apoteksutredningen bli viktig för föreningen att följa och försöka påverka. En av de frågor som engagerar Robert Svanström och som också finns med i direktiven till utredningen är den om farmaceutiska tjänster på apotek.

– I omvärlden utför farmaceuter allt fler tjänster på apoteken och för oss är det naturligt att driva på för att den utvecklingen också ska gälla Sverige.

Ett annat område som Robert Svanström arbetar med är att skapa intresse för apotekar- och receptarieutbildningarna.

För medlemsföretagen som Apoteksföreningen representerar är det en prioriterad fråga att fler ska vilja bli farmaceuter och Robert Svanström konstaterar att cirka en femtedel av alla receptarier som arbetar på apotek går i pension inom fem år.

– Dessutom är tillgången på apotekspersonal väldigt olika i olika delar av landet. Vi måste dels få fler att vilja bli farmaceuter, dels få en geografisk spridning på apotekare och receptarier.

Hur ska ni lyckas med det?

– Vi har nu i flera år varit med på Sacomässorna för att väcka intresse för det farmaceutiska yrket bland studenter. Nästa år planerar vi en större kampanj, eventuellt i etermedierna, för att göra farmaceutyrkena mera kända. Vi tror att om vi berättar vad det innebär att vara farmaceut, att man är expert på läkemedel, kommer fler vilja söka sig till de utbildningarna.

Han gläds åt att det ser ut som att Malmö får en receptarieutbildning snart.

– Det är ett steg i rätt riktning, särskilt eftersom det har varit svårt att rekrytera rätt personal för apotek i Skåne och vi vet att det är lättare att få tag på farmaceuter i anslutning till lärosäten.

Robert Svanström

Jobb: Chefsfarmaceut, Sveriges Apoteksförening.

Ålder: 33.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru och ett barn.

Intressen: Spela tennis, paddla kajak och matlagning.

Senast lästa bok:

”Kära ledare – min flykt från Nordkorea” av Jang Jin-Sung.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev