Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Handeln kräver ändring

Publicerad: 12 oktober 2009, 10:05

Handelns företrädare är mycket besvikna på reglerna för exponering av receptfritt i butiker. Vid ett möte med Läkemedelsverket i fredags föreslog de att direkt uppsikt ersätts med god uppsikt i verkets föreskrifter. Nu förväntar de sig att myndigheten agerar.


Som Dagens Apotek berättat tidigare har Läkemedelsverkets remissföreskrifter om hur försäljningen ska få gå till tolkats på vitt skilda sätt. Därför presenterade verket nyligen en vägledning i frågan.

Enligt remissföreskrifterna ska läkemedlen förvaras inlåst eller under direkt uppsikt av personalen. Enligt vägledningen betyder detta att någon ur personalen kontinuerligt måste övervaka läkemedlen.

Handelns representanter har reagerat negativt på detta, medan apotekskedjor, som antas gynnas av en strikt tillämpning, uttryckt belåtenhet.

Enligt Thomas Svaton, vd för branschföreningen Svensk Dagligvaruhandel, kan den strikta tolkningen innebära att många affärer inte vågar satsa på receptfria läkemedel över huvud taget.

Har menar att Läkemedelsverket lyssnat väl mycket på Omstruktureringsbolaget, som i ett remissvar pekat på risker med en liberal tillämpning i relation till den pågående budprocessen på apotek.

– Läkemedelsverket går i Omstruktureringsbolagets ledband, sade Thomas Svaton till sajten E24 i fredags.

Han berättar för Dagens Apotek att Svensk Dagligvaruhandel låtit göra en juridisk tolkning av formuleringen ”direkt uppsikt”.

– Enligt den betyder direkt uppsikt mycket riktigt att någon från personalen alltid måste vara närvarande. Men det här riskerar bli helt ogörligt för butikerna. Ett stort sortiment med receptfria läkemedel får inte plats i anslutning till kassorna. Jag tror inte att Läkemedelsverket haft för avsikt att göra det här så pass strikt, säger han.

I fredags träffade representanter för dagligvaruhandeln ansvariga på Läkemedelsverket och uttryckte sin syn på saken.

– Vi föreslog att direkt uppsikt ersätts med formuleringen god uppsikt. Det skulle innebära att läkemedlen placeras i områden av butikerna där personal rör sig ofta. Vi förväntar oss nu att Läkemedelsverket nyanserar det här så att regelverket inte övertolkas, säger Thomas Svaton.

Dagens Apotek har nu på förmiddagen utan resultat sökt ansvariga på Läkemedelsverket för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev