Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Handläggarna bidrar till att ohälsotalen sjunker

Publicerad: 20 november 2008, 13:02

Allt färre sjukskriver sig, visar färsk statistik från Försäkringskassan. Generaldirektör Curt Malmborg anser att myndighetens handläggare spelar en viktig roll när ohälsan sjunker.


Dagens Medicin har under den senaste tiden uppmärksammat läkare som protesterat mot att handläggare på Försäkringskassan är svåråtkomliga. Senast onsdagen den 19 november, på ledarplats.

Två av Dagens Medicins krönikörer, som själva är läkare, har skrivit om att de upplevt att det varit omöjligt att nå ansvariga handläggare. Curt Malmborg anser dock i ett debattsvar att problemen generaliserats.

Ny statistik från Försäkringskassan visar att landets ohälsotal för oktober 2008 är 36,2. Det innebär en minskning med två dagar jämfört med oktober förra året.

Curt Malmborg säger i ett pressmeddelande:

– Utvecklingen av ohälsotalet gör att fler kan återgå i arbete efter sjukskrivning, vilket är positivt. Här har Försäkringskassans personliga handläggare en viktig roll, de har regelbunden kontakt med den sjukskrivna för att tidigt se vilka insatser som behövs för att stödja återgång till arbete. Ett välutvecklat samarbete med olika aktörer som arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och vården är mycket viktig.

Ohälsotalet visar antalet frånvarodagar från arbetet som ersatts via sjukförsäkringen under en tolvmånadersperiod. Förtidspension står för den större delen av ohälsotalet.

Relaterat material

Svåråtkomliga handläggare leder till läkarprotest

Försäkringskassan bygger murar mot de människor besluten gäller

Grov generalisering om Försäkringskassan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev