Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Handlingsplan ska ge mer jämställda specialitetsval

Publicerad: 22 oktober 2008, 08:57

Nu har Läkarförbundet tagit fram en handlingsplan för hur man ska nå jämställdhet inom läkarnas specialitetsval.


Som Dagens Medicin tidigare berättat visade en enkät som Läkarförbundet gjort om specialitetsval och jämställdhet att hälften av alla kvinnliga läkare känner sig negativt särbehandlade på grund av sitt kön.

Nu har Läkarförbundet tagit fram en handlingsplan. Målet är att män och kvinnor ska ha samma möjligheter att välja specialitet med utgångspunkt från intresse och lämplighet.

Förbundet har identifierat olika nyckelaktörer som påverkar frågor som könsfördelning och lönesättning inom olika specialiteter. Exempel på nyckelaktörer är specialitetsföreningar, studierektorer, handledare och chefer.

Läkarförbundet ska enligt handlingsplanen få nyckelaktörerna att lära sig mer om genus och utifrån det anpassa bland annat rutiner, policys, utbildningar, kultur och organisation efter en mer jämställd modell.

I vår planerar förbundet att gå ut med en enkät till specialitetsföreningarna för att ta reda på hur de arbetar med jämställdhet.

– Vi vill att handlingsplanen ska spridas till de olika nyckelaktörerna och i samband med det se hur det ser ut inom specialitetsföreningarna, säger Lena Arwidson, ombudsman på Läkarförbundet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev