Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hans okonventionella syn har skapat lösningar

Publicerad: 20 november 2019, 05:00

Andreas Kling är en av finalisterna i Framtidens ledare inom sjukvården.

Foto: Pax Engström

Att vara tydlig och närvarande är egenskaper Andreas Kling försöker att praktisera i sitt dagliga arbete som verksamhetschef för internmedicin och neurologi vid Danderyds sjukhus.


Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


I två år har han lett organisationen, och sedan april är han även tf verksamhetschef för sjukhusets hud, reumatologi- och infektionsavdelningar. Totalt två stora verksamheter där Andreas Kling ansvarar för 15 underchefer och mer än 600 medarbetare.

– Att bli chef har aldrig varit ett mål för mig. Paradoxalt nog tror jag att det är just den inställningen som bidragit till att jag har blivit just chef. Hade det varit ett ändamål i sig tror jag inte att jag hade vågat ta de risker som har bidragit till att mitt ansvar har vuxit, säger han.

Och risker har han tagit. I sin nuvarande roll som verksamhetschef har stort fokus legat på kompetensförsörjning och bemanning. Andreas Kling säger att han inte har en helt konventionell syn på dessa frågor, och att han därför har mötts av ifrågasättande, och en del kritik internt. Men att hans synsätt har också bidragit till en mer välmående organisation med en budget i balans.

– Jag anser att det finns en konflikt i att ha många medarbetare samtidigt som man ska höja lönen för dessa. Det går inte ihop samhällsekonomiskt. I stället anser jag att en organisation ofta blir bättre med färre sjuksköterskor som får högre lön.

Genom att låta läkarstudenter och olegitimerad personal, så som undersköterskor, utföra enklare sysslor har de verksamheter Andreas Kling leder under långa perioder klarat sig från att stänga vårdplatser, eller ta in hyrpersonal.

– Men det är en enormt komplex fråga, och jag har stor respekt för motargument, säger han.

Just kompetensförsörjningsfrågan i förhållande till finansieringen av hälso- och sjukvården tror Andreas Kling kommer att vara en av de största utmaningarna för vården, och för samhället, de närmaste åren. Han tycker att debatten ofta koncentreras till frågan om kompetensförsörjning, men att den egentligen borde handla om hur man ska prioritera inom hälso- och sjukvården.

– Det blir ju allt tydligare att det råder en diskrepans i samhällets förväntansbild på hälso- och sjukvården mot vad hälso- och sjukvården i dag kan erbjuda. Därför kommer prioriteringsfrågan ”vem ska få vård” att bli helt avgörande för vårt samhälle i framtiden, säger han och fortsätter:

– Som ledare inom hälso- och sjukvården måste man ha en stor respekt för politiska prioriteringar. Hälso- och sjukvården kan inte sluka alla pengarna. Alla patienter kommer inte kunna bli inlagda på sjukhus i framtiden, alla kommer inte att kunna bli opererade, och alla kommer inte att kunna erbjudas biologiska läkemedel, säger han.

Hur tror du medarbetarna ser på dig som chef?
– Jag tror att de ser mig som tydlig. Jag gillar att ha tydligt uppsatta mål, alla ska veta vilka kvalitets- och finansieringsmål som finns i början på året och arbeta mot det. Sedan bryr jag mig inte så mycket om hur de gör för att uppfylla de målen, jag tror på frihet under ansvar, säger han och fortsätter:

– Sedan tycker jag att det är viktigt att vara tillgänglig. Får jag ett sms från en medarbetare om att vi måste ses, då kan jag avbryta ett ledningsmöte. Då ordnar jag det, säger han.

Kort om Andreas Kling

Ålder: 37 år.

Bor: Huddinge.

Gör: Verksamhetschef för Internmedicin och neurologi vid Danderyds sjukhus. Tf verksamhetschef för Hud, reumatologi och infektion.

Utbildning: Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning intensivvård, Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Kuriosa: Mötte sin fru och livs kärlek när han arbetade vid Danderyds sjukhus akutmottagning. Har även bott i sjukhusets arbetsbostäder under en period.

Vem är din förebild som ledare? Jag har ingen speciell förebild. Jag kan se egenskaper hos olika individer som jag anser att en god ledare bör ha. Jag uppskattar ett tryggt och tydligt ledarskap.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev