torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hantering av närakuter kritiseras

Publicerad: 12 mars 2008, 12:19

Hantering av närakuter kritiseras Foto: Sussie Bäckman, undersköterska, och Peter Hultström, verksamhetschef vid närakuten på Jakobsbergs sjukhus, tycker att beslutet att lägga ner närakuterna är obegripligt. Foto: Mats Andersson

En styggelse har de kallats. Men samtidigt som närakuterna i Stockholm läggs ner startas nya – så ­kallade lättakuter.
– Totalt obegripligt, säger Peter Hultström, verksamhetschef på närakuten i Jakobsberg.


Nedläggningen av närakuterna är en het stridsfråga i Stockholms läns landsting. De 13 närakuter som startade under förra mandatperioden var ett socialdemokratiskt flaggskepp med visionen om en tillgänglig vård nära invånarna. Närakuterna hade tillgång till specialister, röntgen och laboratorium. De skulle komplettera vårdcentralerna i området och avlasta sjukhusens akutmottagningar. Men nu läggs de ner.

Moderaterna har hela tiden varit skeptiska, folkpartiet närmast fientligt. Strax före maktskiftet 2006 kallades närakuterna en styggelse av Birgitta Rydberg (fp), i dag biträdande sjukvårdslandstingsråd. Och förra året kom beskedet från den borgerliga alliansen – närakuterna ska läggas ner. Två har redan stängts, tre sjunger på sista versen. Ytterligare tre får fortsätta året ut men sedan är deras framtid oviss.

I stället ska vårdcentralerna ta över inom ramen för Vårdval Stockholm, den borgerliga alliansens stora prestigeprojekt som bygger på tanken om en stark primärvård som är första linjens vård. Sedan årsskiftet är vårdcentralerna tvungna att ha jouröppet till klockan 21.00 på vardagar och 20.00 på helger, ett ansvar som de delar sinsemellan. Uppgiften vilar dock extra tungt på de vårdcentraler som tvingas ta emot patienter som är listade hos de privata mottagningar som ännu inte auktoriserats.

Läggs ner – och återuppstår!
Nedläggningen av närakuterna har väckt ett ramaskri hos såväl vårdpersonal, patienter som den politiska oppositionen som tycker att välfungerande verksamheter och stora investeringar kastas i sjön.

Nu visar det sig att samtidigt som närakuterna läggs ner, ska de uppstå igen. I form av lättakuter. Enligt ett dokument som Dagens Medicin tagit del av ska sex lättakuter startas vid de stora sjukhusen nästa år. I åt­minstone ett fall med samma telefonnummer och i samma lokaler som en närakut.

– Det är vansinne för alla inblandade, patienterna, personalen och skattebetalarna. Alla som bodde nära närakuterna ska dras in till sjuk­husen. För personalen är det en katastrof med alla omorganisationer. Och vad kostar egentligen allt detta?, säger Inger Ros (s), tidigare sjukvårdslandstingsråd.

Hon frågar sig också vem som ska driva lättakuterna.

– I förlängningen kan det här bli ett led i att driva privatiseringarna in i sjukhusen, säger Inger Ros.

Behandlas den 1 april
Peter Hultström är verksamhetschef på närakuten Jakobsberg i två veckor till. Sedan läggs verksamheten ner. Han tycker att närakuterna, framför allt de nystartade, aldrig fick en chans.

– Jakobsberg tillhör Danderyds sjukhus och Astrid Lindgrens barnsjukhus som redan har överfulla väntrum. Vi har många barnfamiljer, det är långt att ta sig dit och kommunikationerna är dåliga. Det är olyckligt att ta bort väl fungerande verksamheter och flytta till sjuk­husen, säger han.

Lättakuterna skulle egentligen behandlats av hälso- och sjukvårdsnämnden den 4 mars, men ärendet drogs av okänd anledning tillbaka. Nästa möjlighet är på mötet den 1 april.

Var inte hela tanken med Vårdval Stockholm att primärvården skulle axla detta?

– Jo, men folk som inte behöver sjukhusens resurser dyker ändå upp på akutmottagningarna. Då ska vi hitta en annan väg för dem, säger Birgitta Rydberg (fp).

Varför används inte de befintliga närakuterna?

– De är ganska dyra och bekostades med primärvårdspengar. Lätt­akuterna ska rymmas inom sjukhusbudgeten, säger hon.

Fem närakuter läggs ner – sex lättakuter startar

Närakuter som ska vara kvar:
» Löwen­strömska/Upplands Väsby
» Handen
» Nacka
» Järva

Närakuter som fortsätter under 2008:
» Rosenlund/Södermalm
» Farsta
» Solna/Capio Axess Akuten

Närakuter som har stängts eller ska stängas 2008:
» Sabbatsberg (31/12-07)
» Södertälje (31/12-07)
» Jakobsberg/Järfälla (31/3-08)
» Brommaplan (31/3-08)
» Skärholmen (31/5-08)

Lättakuter som ska starta 2009:
» Huddinge (omvandlas till lättakut)
» Södersjukhuset
» Danderyds sjukhus
» Capio S:t Görans sjukhus
» Karolinska universitetssjukhuset Solna
» Karolinska universitetssjukhuset Huddinge

Har tidigare ifrågasatt lättakuterna

Biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) har tidigare kritiserat både närakuter och lättakuter. I en motion till landstingsfullmäktige 2005 skrev hon bland annat att lätt­akuter stjäl resurser från vårdcentralerna utan att avlasta sjukhusen.
Har du ändrat åsikt?
– Nej. Därför vill vi att alla ska ha en fast läkare och i första hand hålla sig till den. Nu blir det en uppdelning mellan lättare och svårare patienter på de stora sjukhusens akutmottagningar. Lättakuterna kan dessutom hjälpa patienterna vidare till rätt vårdnivå, säger Birgitta Rydberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev