onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är årets Nobelprisvinnare i medicin

Publicerad: 7 oktober 2019, 09:42

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza är årets vinnare av Nobelpriset i fysiologi/medicin. Foto: Maria Gustavsson

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza. De prisas för sina upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig till varierande syretillgång.

Ämnen i artikeln:

Nobelpriset

En britt och två amerikaner är årets vinnare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Alla tre är läkare.

Mekanismen som forskarna förklarat är grundläggande för kroppens funktioner.

– Bland annat kan man förstå anemi genom att förstå hur cellerna fungerar i relation till syrehalter. Även hur tumörceller fungerar i det här avseendet, säger Randall Johnson, en av forskarna i KI:s Nobelförsamling.

Nobelkommitténs ordförande Thomas Perlmann har nått samtliga prisvinnare på telefon.

– Jag är glad att kunna säga att jag har nått alla tre. Den sista jag ringde var William Kaelin, som jag inte hade ett nummer till. Så jag nådde först hans syster som gav mig två nummer. Det första var fel men sedan nådde jag honom.

Två av Nobelpristagarna sov när de fick beskedet, fortsätter han.

– De var extremt glada och glada att dela priset med varandra i denna trio.

Forskningen beskriver ett molekylärt maskineri som reglerar geners aktivitet beroende på hur syrehalten varierar.

Upptäckten ger exempelvis en viss förklaring till hur ämnesomsättningen fungerar och hur celler anpassar sig på hög höjd, där syretillgången är lägre, men också kunskap om cellernas maskineri för att anpassa sig efter tillgången på syre vilket har lett fram till lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.

William G. Kaelin är född i New York och har studerat till läkare och onkolog vid Johns Hopkins University i Baltimore och Dana-Farber Cancer Institute i Boston. Han blev professor vid Harvard 2002.

Sir Peter J. Ratcliffe är född 1954 i Lancashire, Storbritannien och studerade till specialist i Oxford, där han startade sin egen forskning och blev professor 1996.

Gregg L. Semenza är född 1956 i New York. Han har studerat vid Harvard University och fick sin doktorstitel vid University of Pennsylvania i Philadelphia 1984. Han gjorde sin postdoc vid Johns Hopkins University där han blev professor 1999. Sedan 2003 är han chef för the Vascular Research Program vid Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Priset är nio miljoner svenska kronor och delas lika mellan pristagarna.

Artikeln uppdateras.

MARIA GUSTAVSSON, DAGENS MEDICIN, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev