Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är barnmorskorna först och bäst

Publicerad: 2 februari 2014, 07:30

Barnmorskorna Maria Lindblad (till vänster) och Kjerstin Blomkvist i Västerås har fått ansvaret att själva hantera fler tidiga graviditetsåkommor.

Foto: Per Groth

På kvinnokliniken i Västerås tar barnmorskor hand om gravida kvinnor med krämpor som tidigare sköttes av läkarna. Och de gör det inte bara lika bra – de gör det bättre.


Idén till det som kallas tidig gravidmottagning, TGM, fick Kaj Wedenberg, över­läkare vid kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus Västerås, när han satt och läste i en facktidskrift om hur vissa mottagningar i Storbritannien är organiserade. I exempelvis Leeds, Bristol och Glasgow handlägger en barnmorska de friska kvinnor som drabbas av missfall i tidig graviditet.

– Den idén snodde jag lugnt och kallt, säger Kaj Wedenberg.

Så från och med maj i fjol hamnar de flesta som söker till kvinnokliniken för vaginal blödning i graviditetsvecka 6–13 hos någon av de specialtränade barnmorskorna Kjerstin Blomkvist eller Maria Lindblad.

De tar anamnes, dikterar journal och gör vaginala ultraljud precis som läkarna.

– Är allt frid och fröjd kan man skicka hem patienten, men om det tyvärr är missfall kan jag antingen konstatera det själv eller tillkalla doktorn om någonting behöver göras, säger Maria Lindblad.

Barnmorskorna bokar själva in sina patienter – alternativt bokar läkartid eller hänvisar till mödravården – efter att ha gjort en första bedömning av dem via telefon.

Kjerstin Blomkvist säger att det är ett privilegium att få jobba med en helt ny verksamhet.

– Vi är ju först i Sverige med detta, såvitt vi vet. Den som kanske har fått missfall behöver inte alltid en doktor. Hon behöver någon som hon kan prata med, och den tiden har inte läkarna.

– Nej och jag har inte det tålamodet och det sinne­laget heller. Jag är inte sådär hemskt bra på att ta gravida kvinnors oro på största allvar men det är Kjerstin och Maria, fyller Kaj Wedenberg i.

Barnmorskorna har inte tidsbrist i samma omfattning som läkarna på den hårt pressade dagjouren, som nu avlastas. Kjerstin Blomkvist och Maria Lindblad lägger 45 minuter per patient under veckans två mottagningstillfällen, som de sköter utöver sina andra arbetsuppgifter på Kvinnokliniken.

TGM-verksamheten började som ett pilotprojekt, organiserat av ST-läkaren Joakim Samuelsson, men har mer och mer glidit över mot ordinarie verksamhet och kommer snart att utökas.

– Det har gått ganska lätt att genomföra projektet, vi har helhjärtat stöd från både klinikchef och verksamhetsplanerare, säger Joakim Samuelsson.

Han tillägger att utvecklingen ligger i tiden. De protester som hördes från läkarhåll när barnmorskor började ta över de medicinska aborterna – vilket de har gjort i Västerås liksom på flera andra håll i landet – har inte ljudit lika starka denna gång.

Barnmorskornas resultat på tidig gravidmottagning är bättre både medicinskt och bemötandemässigt, enligt Kaj Wedenberg. Diagnostiken blir mer enhetlig och patienterna möter empati.

– Jag har alltid bråttom, och sett med mina ögon är ett missfall inte heller intressant rent medicinskt. Det tar naturen och vår Herre hand om, men för den enskilda patienten kan det vara en väldigt stor sak, säger han.

Formellt bokförs patientbesöken som läkarbesök, och det är Kaj Wedenbergs signatur som står överst i journalen då han är ansvarig rent juridiskt.

Verksamheten bygger på samverkan och lagarbete mellan professionerna. Barnmorskorna kontaktar alltid läkare vid minsta tveksamhet.

– Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Man vill ju inte känna sig osäker när man släpper hem patienten, säger Kjerstin Blomkvist.

Kaj Wedenberg avbryter:

– Det är dessutom en sträng tillsägelse från mig för jag vill inte att det här projektet råkar i vanrykte.

– Det vill ju ingen, replikerar Kjerstin Blomkvist bestämt.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev