Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är pensionärerna som fortsätter operera

Publicerad: 8 juni 2018, 13:00

Operationsteamets sjuksköterskor Ing-Gun Kornevall och Ann-Sofie Ling hoppar in och jobbar där det behövs. Här med överläkare Bengt Ahringberg Kald.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Ing-Gun Kornevall och Ann-Sofie Ling ingår i ett operationsteam med pensionerade specialistsjuksköterskor som kapar patientköer i Region Skåne.


Det som började som ett projekt under 2017 för att klara av operationsköerna inom vårdgarantin, har permanentats från första mars i år. Uppdraget har utvidgats och operationsteamet ställer upp där de behövs.

Under perioden april till juni är det Skånes universitetssjukhus i Lund som bett om förstärkning vid bröstcancer- och malignt melanomoperationer.

– Det är meningsfullt och jätte­roligt. Vi gör bra punktinsatser när vi kommer, ett gäng erfarna sjuksköterskor som kan fokusera bara på patienterna, inga möten, inga extraarbeten. Det är jätteskönt, säger Ing-Gun Kornevall, narkossjuksköterska som fyller 67 år i sommar­ och pensionerades i februari.

En fördel med teamet, tillägger hon, är att sjuksköterskorna inte behöver någon lång introduktion eftersom arbetet är koncentrerat till en eller ett par specialiteter åt gången. Hon jobbar två dagar i veckan i teamet och utöver det som vikarie i Ystad.

Kollegan Ann-Sofie Ling, 67, är operationssjuksköterska och blev uppringd inför projektet förra året. Då hade hon nyligen gått i pension men inte varit med vid operationer på några år. Hennes huvudsakliga uppgift var framför allt att följa upp vårdgarantipatienterna före och efter de extrainsatta lördagsoperationer teamet gjorde.

– Jag introducerades i operations­arbetet igen och så småningom kunde jag gå tillbaka, jag har ju mycket rutin sedan åren när jag gjorde operationer från morgon till kväll.

Jag kände mig inte riktigt färdig när jag gick i pension så det är ett bra sätt att sluta karriären på. – Ann-Sofie Ling

Nu jobbar hon en till två dagar i veckan. Beroende på om sjukhusen behöver fortsatt hjälp, kan hon tänka sig att fortsätta i alla fall till nästa år.

– Det ger mig energi och det här med canceroperationerna känns ju väldigt angeläget. Jag kände mig inte riktigt färdig när jag gick i pension så det här är ett bra sätt att sluta karriären på, säger Ann-Sofie Ling.

Anna-Karin Persson var projekt­ledare och är nu enhetschef för det regionala operationsteamet. Hon har använt sitt nätverk för att rekrytera pensionerade operations– och anestesisjuksköterskor.

– Det är så roligt att kunna öppna dörren för våra tidigare medarbetare och bjuda in för en eller ett par dagar i veckan, de väljer själva. Och jag tycker att det är modigt av regionen att konkurrera med bemanningsföretagen på det här sättet, säger hon.

Finns det något som du tycker talar emot pensionärsteam?

– Nej, många av dem jobbar ju redan på timmar. Skillnaden är att vi samlar dem i ett regionalt team där vi tar vara på deras erfarenhet. De sysslar inte med tung högspecialiserad kirurgi utan avlastar verksamheten med de dagkirurgiska patienterna.

Ryktet om arbetet i teamet har spridit sig bland specialist– och anestesisjuksköterskor.

– Det kommer fler och fler 67-plussare som säger att de gärna vill vara med – och de har ju kolleger i sin tur, säger Anna-Karin Persson nöjt.

Regionalt operationsteam i Skåne

Består i huvudsak av pensionerade anestesi- och operations­sjuksköterskor.
Opererade cirka 300 patienter under sex månader 2017, hälften vid extrainsatta operationer, hälften med inhoppare från teamet vid personalbrist. Sedan i mars i år har de gjort cirka 120 operationer.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev