Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är studenterna hela teamet

Publicerad: 2 maj 2014, 05:59

I Gustavsberg sköter studenterna en egen vårdcentral. De tar emot egna patienter och tränar på att samverka med andra yrkesgrupper.


Ingången är genom den vanliga receptionen, där fönstren vetter ut mot Farstaviken och skärgårdslandskapet. Litet längre in ligger den studentdriva mottagningen, som har funnits i snart ett halvår.

Fyra läkarstudenter, två sjuksköterskor, två sjukgymnaster och en arbetsterapeut är på plats under den vecka som Dagens Medicin kommer på besök.

– Här får man arbeta som en riktig doktor, i stället för att bara gå bredvid. Patienterna har så stort förtroende och öppnar upp, det är lite förvånande, säger Pernilla Lindnér, 24 år, som går termin 8 på läkarprogrammet på Karolinska institutet.

I förväg kände hon inte till att det finns en studentmottagning i Gustavsberg på Värmdö, den första i Stockholms läns landsting. Nu kallar hon sin tilldelade praktikplats för en vinst i ett lyckolotteri.

En patient i timmen tar Pernilla Lindnér och de andra läkarstudenterna emot. Hon går ut i väntrummet, hämtar och presenterar sig för sin patient. Efter cirka en halvtimme kommer hennes handledare in i mottagningsrummet.

Handledaren, en läkare från Gustavsbergs vårdcentral, sitter i ett hörn och lyssnar på Pernillas slutsatser och rekommendationer. Då kommer även frågorna om recept och sjukskrivningar upp.

Vissa läkarstudenter föredrar att ta samtalet med handledaren i ett annat rum, utom hörhåll för patienten.

– Hittills har det gått bra att vara kvar i rummet. Men skulle det vara något riktigt allvarligt, som en misstänkt cancer, hade jag nog också velat gå ut, säger hon.

Läkarstudenterna stannar bara i fyra dagar på vårdcentralen, för arbetsterapeuterna blir det hela elva veckor. Lina Mikko, 28 år, går den fjärde terminen på utbildningen till arbetsterapeut på Karolinska institutet och har hunnit vara i Gustavsberg i tre veckor.

– Jag gör hembesök tillsammans med arbetsterapeuter, är på öppna mottagningen och hjälpmedelsmottagningen. Det är verkligen varierande, berättar hon.

Lina Mikko värdesätter också att få se vad sjukgymnaster, sjuksköterskor och andra yrkesgrupperna gör. När studenterna inte tar emot patienter håller de till i ett stort gemensamt rum, som fungerar som lektionssal, för självstudier och som fikarum.

Där förbereder de möten med patienter och skriver journaler. Möjligheter finns även att söka information på nätet, titta på instruktionsfilmer och inte minst lära känna varandra.

– Efter placeringen här kommer det att bli lättare att hänvisa patienterna vidare till andra yrkesprofessioner eftersom vi arbetat i team, säger Lina Mikko.

När patienter vänder sig till Gustavsbergs vårdcentral, och har en passande åkomma, får han eller hon frågan om de kan tänka sig att gå till en student.

– De allra flesta säger ja. De som avböjer hänvisar oftast till att de inte har tid, att de har bråttom till jobbet, berättar Åsa Ek, adjungerad klinisk adjunkt, samordnare för läkarutbildningen vid vårdcentralen och läkare.

Ett besök hos en läkarstudent får ta uppåt en timme, hos en vanlig doktor ska det gå på halva tiden eller ta ännu kortare tid. De allra flesta patienterna är nöjda med sina studenter, visar en pågående utvärdering.

– Patienterna lyfter ofta fram att de får mer tid hos studenterna, att de känner sig sedda och bekräftade, berättar Åsa Ek.

Men visst händer det att någon skojar till erbjudandet och frågar om de ska vara försökskaniner.

Gustavsbergs vårdcentral är först i Stockholms primärvård med att ordna en studentmottagning. Skälen till att det blev Gustavsberg är flera, enligt Åsa Ek och undersköterskan Annika Eriksson, som håller i allt det praktiska.

Vårdcentralen har tillräckligt stora lokaler och kan därmed avdela plats till en särskild studentmottagning. Bland de 140 anställda finns personer som kan vara handledare. Gustavsberg är även en av de första akademiska vårdcentralerna i landet.

– Så har vi också en extremt driftig chef, Kerstin Ejeby, säger Annika Eriksson.

Men riktigt i mål är inte studentmottagningen än. Landstingets datasystem ställer till problem, ibland tar det alldeles för lång tid innan studenterna kommer in i ”sin” dator. Detta även om Annika Eriksson är bra på att hitta genvägar.

Meningen är att en student ska ha en och samma handledare under hela placeringen. Men av schematekniska skäl är det inte alltid möjligt, förklarar Åsa Ek. Läkarna, sjukgymnasterna och de andra på vårdcentralen måste även delta i den vanliga vårdproduktionen och dra in pengar till vårdcentralen.

Här ska också tillämpas ett interprofessionellt lärande, IPL, en samverkan mellan olika professioner och ämnen, samt mellan teori och praktik.

– Men det är inte så lätt att åstadkomma i praktiken. Inte minst för att praktikperioderna på olika utbildningar inte är synkroniserade, säger Erik Hedman, som är samordnare för hela studentmottagningen.

Så småningom vill man även bereda plats för studerande på psykologlinjen. Men först till våren 2015 blir det möjligt enligt Erik Hedman, som själv är psykolog.

– För oss handlar det fortfarande om ett jungfruår, säger han.

Redan står det klart att tre av de andra akademiska vårdcentralerna i Stockholm i höst ska ordna studentmottagningar. Det är vårdcentralerna i Hässelby och Akalla, i Jakobsberg och i Liljeholmen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev