onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är svenskarna på lista över inflytelserika forskare

Publicerad: 4 augusti 2014, 13:24

I en omfattande undersökning som listar världens inflytelserikaste forskare finns 15 medicinska forskare från svenska universitet med.


Det är medieföretaget Thomson Reuters som har listat de forskare som fått flest citeringar i ett antal vetenskapliga publikationer, tidskrifter som företaget har bedömt som de allra mest välrenommerade.

Företaget utarbetade en egen metod där man först delade upp tidskrifter i 22 olika kategorier beroende på forskningsområden. Därefter valde man ut de rapporter som ett enskilt år blivit mest citerade inom sitt speciella område. Lyckades en artikelförfattare placera sig i det översta skiktet förärades forskaren en plats på Thomson Reuters prestigefulla lista. För att undvika att forskare skulle kvala in på gamla meriter togs bara artiklar publicerade mellan 2002 och 2012 med i undersökningen.

Av de drygt 3 000 forskare som lyfts fram hittar man 32 forskare knutna till svenska högskolor och universitet. 15 av dem arbetar med forskning som har att göra med hälsa och medicin. De är:

Björn Dahlöf, docent vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin vid Göteborgs universitet. Forskar bland annat om högt blodtryck.
Karl Swedberg, professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin vid Göteborgs universitet. Har bland annat arbetat med allvarlig hjärtsvikt.
Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet. Forskar bland annat om autism, Aspergers sjukdom och ADHD.
Hans Wedel, professor emeritus i epidemiologi och biostatistik vid Nordic School of Public Health.
Leif Groop, diabetsforskare och professor vid Lunds universitet.
Erik Sonnhammer, professor i bioinformatik vid Stockholms universitet. Arbetar bland annat med proteiners funktioner.
Gunnar von Heijne, professor i teoretisk kemi vid Stockholms universitet. Forskar bland annat om membranproteiner.
Arne Elofsson, professor i bioinformatik vid Stockholms universitet. Arbetar bland annat med proteinstrukturer.
Bertil Fredholm, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet. Forskar om signalsubstansen adenosin.
Magnus Ingelman-Sundberg, professor i molekylär toxikologi vid Karolinska institutet. Forskar bland annat om genetiska orsaker till olika effekter av läkemedel.
Sten Orrenius, professor emeritus i toxikologi vid Karolinska institutet. Forskar bland annat om programmerad celldöd, apoptos.
Stefan James, docent och kardiolog vid Uppsala universitet.
Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala kliniska forskningscentrum.
Kerstin Lindblad-Toh, professor i komparativ genomik vid Uppsala universitet. Forskar om genetiska orsaker till sjukdomar hos både djur och människor.
Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet.

Här hittar du undersökningen och kan leta efter fler forskare inom olika områden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev