onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Har du bästa receptet för ett guldpiller?

Publicerad: 23 april 2014, 18:04

Sara Alkner, Skånes onkologiska klinik, fick ta emot Guldpillret 2013 från juryns ordförande Anders Öhlén, vd Läkemedelsförsäkringen. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Nu ska årets vinnare av Guldpillret utses. En belöning på 50 000 kronor väntar på den som kommer med bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning.


Den som vinner Guldpillret 2014 utses av en kunnig jury med företrädare för sjukvård, akademi, apoteksbransch och patienter. Bakom priset, som delas ut för femte året i rad, står Dagens Medicin och Dagens Apotek tillsammans med Läkemedelsförsäkringen.

Syftet med priset är att uppmärksamma behovet av en bättre användning av läkemedel, samt att stimulera till mer forskning kring läkemedelssäkerhet.

– Bättre och säkrare läkemedelsanvändning gynnar både patienter och samhället och med priset kan nya arbetssätt och metoder som bidrar till att läkemedelsskador kan undvikas, lyftas fram och få spridning, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

Förra årets vinnare var en forskargrupp vid Skånes onkologiska klinik, som identifierat vilka bröstcancerpatienter som har nytta av läkemedel med tamoxifen. De fick ta emot sitt hederspris och en utbildningscheck på 50 000 kronor på Dagens Apoteks apoteksdag i oktober förra året.

Nomineringen till Guldpillret görs genom att fylla i ett nomineringsformulär som nås via sajterna dagensapotek.se eller dagensmedicin.se. Alla yrkeskategorier inom sjukvården och apotekssektorn kan belönas för sina insatser eller initiativ. Nomineringstiden pågår fram till den 9 september.

Guldpillret 2014 delas traditionsenligt ut på Apoteksdagen som i år arrangeras den 5 november.

Juryn för Guldpillret består i år av Ylva Böttiger, ordförande i Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Inger Ros, ordförande i Hjärt- och lungsjukas riksförbund, Thomas Lönngren, konsult, tidigare chef på EU:s läkemedelsmyndighet, European Medicines Agency, Anders Rane, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Eva Sjökvist-Saers, ordförande i Apotekarsocieteten, Anders Öhlén, vd Läkemedelsförsäkringen och ordförande i juryn, samt Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev