Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här får covidpatienter hjälp att komma igen

Publicerad: 28 augusti 2020, 13:00

Överläkarna Vera Häglund och Catharina Nygren Deboussard på Danderyds sjukhus har sedan i maj tagit emot patienter i Region Stockholm med de mest komplexa behoven av rehabilitering efter covid-19.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

För de patienter som vårdats allra längst inom intensivvård för covid-19 väntar omfattande rehabilitering. På Danderyds sjukhus finns en högspecialiserad avdelning där multiprofessionella team ska få dem på fötter.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusRegion StockholmCoronakrisenDet nya coronaviruset

Att justera syrgasen är ett av de nya momenten för medarbetarna på den rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus. Sedan i maj har de tagit emot patienter i Region Stockholm med de mest komplexa behoven av rehabilitering efter covid-19.

I vanliga fall är det patienter som drabbats av hjärnskada som vårdas på avdelningen, eller som kommer för bedömning till mottagningen.

– En stor skillnad är hur fort patienterna kan sjunka i syresättning. Det kan räcka med att man ber en person röra på armen för att bedöma vilken kraft de har så sjunker den märkbart. Det och syrgasbehov är vi inte vana vid från den vanliga patientgruppen, säger Catharina Nygren Deboussard, överläkare vid neurorehabilitering öppenvård vid kliniken.

Kollegan Vera Häglund, överläkare och verksamhetschef för hjärnskaderehabiliteringens slutenvård berättar att de patienter som vårdas hos dem efter covid-19 i snitt är mellan 40 och 60 år och har legat på intensivvårdsavdelning lika många dagar. Men även yngre personer i 20-årsåldern har kommit dit.

Det kommer ta tid innan vi ser de verkliga konsekvenserna och behovet av rehabilitering. – Catharina Nygren Deboussard, överläkare

– Det är påfrestande för kroppen att intensivvårdas så länge och ett stort fokus ligger på att öva upp de vardagliga aktiviteterna genom gång- balans- och sväljträning, säger hon.

När Dagens Medicin är på besök ligger åtta patienter på avdelningen. Sedan de första kom i slutet av maj har elva patienter skrivits ut och de har legat inne i snitt fem veckor. I juni fick kliniken ett officiellt uppdrag av Region Stockholm att bedriva högspecialiserad postcovid-rehabilitering för de som intensiv­vårdats allra längst.

Det multiprofessionella team som satts ihop är centralt. Beatrice Felixson, fysioterapeut specialiserad inom neurologi, säger att trots utmaningen med att patienterna så lätt blir andfådda och uttröttade så går återhämtningen ganska snabbt.

– Mitt intryck av de vi har mött är att rehabiliteringen går snabbare för intensivvårdade covid-patienter än för de som haft neurologiska skador. Men vi behöver ta många fler pauser eftersom de blir så lätt andfådda, säger hon.

Catharina Nygren Deboussard håller med om att många av de patienter de mött återhämtar sig relativt snabbt. Ingen har hittills behövt fortsätta med syrgas hemma.

– Men man ska komma ihåg att vi är i ett tidigt skede och att vi pratar om dem som skrivits ut först. Det kommer ta tid innan vi ser de verkliga konsekvenserna och behovet av rehabilitering, säger hon.

I klinikens regionala uppdrag ingår också att stötta andra vård­givare i rehabiliteringsarbetet. Ett bedömningsteam med läkare och fysioterapeuter har satts ihop som efter remiss från andra sjukhus gör bedömningar av patienters rehabiliteringsbehov. Hittills har ett 80-tal patienter bedömts av teamet.

– Det är ju inte alla som behöver läggas in hos oss, det finns ett stort antal rehabiliteringsaktörer inom slutenvården i Stockholm, hit kommer bara de allra mest komplexa. Men vi stöttar så att planeringen och uppföljningen blir så bra som möjligt, säger Catharina Nygren Deboussard.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev