Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här får utlandsutbildade lära sig osynliga rutiner

Publicerad: 10 oktober 2013, 12:48

För första gången slussas utlandsutbildade läkare in i Västra Götaland med ett gemensamt program. Det gör mig tryggare, säger Milena Noori, läkare på Boda vårdcentral i Borås.


Milena Noori är uppvuxen i Borås. Men det var i Rumänien hon fick sin utbildning till läkare. Hon bodde där i sex år innan hon kom tillbaka till Sverige och sökte jobb. Förra året började hon arbeta på vårdcentral.

– Jag kände mig ensam i början och ibland skämdes jag för att fråga om saker. När jag dikterade visste jag till exempel inte hur jag skulle göra och jag tänkte att det nog var så självklart för andra, säger Milena Noori.

Därför är hon glad att hon fick möjlighet att testa det nya program som riktar sig till utlandsutbildade läkare, både de som har sin bakgrund i Sverige och de som nyligen har invandrat från andra länder.

– När man läser utomlands så lär man sig kulturen i det landet också. I Rumänien vet jag att om en överläkare säger till mig att göra något, då gör man det. Och även om jag vet att man kan säga ifrån i Sverige, så har det kanske varit lite svårt för mig, säger Milena Noori.

– Jag förstår den svenska kulturen men har vant mig vid något annat. Då är det skönt att kunna prata, diskutera och skratta åt saker som man har varit lite orolig över.

Det så kallade Plusprogrammet fungerar så att vårdcentralen eller kliniken där läkaren är anställd ingår en överenskommelse med regionen, som innebär att läkarna har en dag i veckan vikt åt utbildning.

På utbildningsdagarna får de studerande ofta lyssna till en föreläsning och sedan resonera i grupp.

– Det är viktigt att det är just en dag i veckan, för då har deltagaren en klinisk vardag och så får du en dag att reflektera över vad som hänt, säger Inger Hagqvist, medicinsk rådgivare och studierektor i Västra Götalands primärvård.

– Vi vill att läkarna ska bli trygga i och förtrogna med vårt sjukvårdssystem. Det är inget man kan plugga in, utan man måste vara i systemet och reflektera kring det med hjälp av en handledare.

Diskussionsämnena kan vara stora och grundläggande som innebörden i patientcentrerad vård och hur läkemedel används i Sverige, men också mer specifika frågor kring hur vården är organiserad i just Västra Göta­landsregionen och hur remisser fungerar här.

– Vi har tre erfarna nypensionerade läkare som är grupphand­ledare, säger Inger Hagqvist.

Snart ska Milena Noori göra praktik på kirurgavdelningen vid Södra Älvsborgs sjukhus som en del i programmet.

– Det är väldigt nyttigt för mig. Att skicka remisser tyckte jag först var lite jobbigt. Jag visste inte exakt­ vad de skulle innehålla och hur mycket sjukhuset ville veta. Nu kommer jag att lära mig hur de arbetar och vad de har för rutiner, säger Milena Noori.

Hennes kollega Burair Mahmood, som också han är tillbaka i staden han växte upp i efter att ha studerat på läkarprogrammet i Ungern, anser att Plusprogrammet snabbar på en process som annars hade tagit betydligt längre tid.

– Författning, försäkringsmedicin, lagstiftning – hela den biten skiljer ju sig. Visst lär man sig själva systemet med tiden. Men på det här sättet är det mer strukturerat och det går snabbare, säger han.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News