Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här höjer landstingen skatten

Publicerad: 17 december 2013, 07:18

Valåret 2014 får invånarna i sex av Sveriges landsting betala mer i skatt till landstinget.


Vid årsskiftet höjer Kronoberg, Kalmar, Västerbotten, Örebro, Jönköping och Skåne alla landstingsskatten. Störst är höjningen i Kronoberg, där invånarna får betala 56 öre mer per hundring än i år, eller 11,21 kronor.

I Region Skåne, där alliansen styr tillsammans med Miljöpartiet, blir höjningen lägst. Skåningarna betalar nästa år 10,69 kronor per 100 kronor, en höjning med 30 öre.

Landstingen i Kronoberg, Kalmar län och Västerbottens län höjer med en 50-öring och Landstinget i Jönköpings län med 40 öre.

I resten av landstingen är skatten i praktiken oförändrad. Landstinget Västernorrland och Landstinget i Östergötland sänker visserligen på papperet sin skattesats. Men det märker inte invånarna av, eftersom kommunerna i stället tar in de pengarna. Skälet är skatteväxling i och med förändrat ansvar för hemsjukvården. I Jönköping sker en skatteväxling åt andra hållet, som har med färdtjänsten att göra.

Övriga landsting behåller skatten oförändrad. På kommunsidan sänks skattesatsen i sju kommuner, medan 23 höjer skatten.

Sammantaget är det Doroteaborna i Västerbotten som betalar mest i skatt till landsting och kommun, sett till intjänad hundralapp. Där är den totala skattesatsen 34,70 kronor, en dryg femma högre än i skånska Vellinge där skattesatsen ligger på 29,19.

Landstingsskatten ligger högst i Stockholm med 12,10 och lägst i Norrbotten med 10,18 kronor per 100-lapp.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev