Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här minglar Vårdsveriges elit

Publicerad: 12 januari 2011, 20:59

Ett snabbt bläddrande och sedan ett nöjt konstaterande eller en besvikelsens suck. I går presenterades årets maktlista för vårdens makthavare.


– Jag är nöjd. Från plats 36 till 18, det är inte så dåligt, konstaterade Carola Lemne, privatsjukvårdens högst placerade representant.

Det fanns andra som kanade i motsatt riktning och tyckte att årets listmakare inte har riktig koll på läget.

Nina Rehnqvist, ordförande i SBU och den enda som varit med på alla Dagens Medicins maktlistor, ställde kvällens rakaste fråga:

– Har det hänt att folk har klagat på sin placering?

Svaret är att det faktiskt inträffat vid några tillfällen. En person i den absoluta toppen som backade en aning är Göran Stiernstedt, direktör vid SKL. Han tog dock detta med ro.

– Det är bara bra. Det kan vara farligt att ligga för långt före chefen, sade han.

Förutom mingel med tilltugg och dryck bjöd kvällen också på en inblick i västvärldens mest omtalade sjukvårdreform.

Det var inte Hallands sjukvårdsregionråd Mats Eriksson (M) som berättade om vårdvalet utan Ceci Connolly, mångårig journalist på Washington Post, som beskrev arbetet med att få igenom Barack Obamas stora sjukvårdsreform.

Ceci Connolly har bevakat detta skeende på nära håll och tog med åhörarna bakom kulisserna, där allt från läkemedelsindustri till katolska biskopar dök upp.

Därefter var det dags för debatt mellan. Ilija Batljan (S) och Filippa Reinfeldt (M), oppositionsråd respektive sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Filippa Reinfeldt betonade behovet av en nationell diskussion kring den framtida finansieringen av sjukvården.

Ilija Batljan, höll med och passade på att ge Filippa Reinfeldt ett litet tjuvnyp apropå statsministerns planer på att fortsätta sänka skatterna.

– Höjd skatt är inte en bra lösning. Men vi måste ha en diskussion kring hur vi kan effektivisera sjukvården och förändra finansieringen.

Filippa Reinfeldt pekade då på fler alternativ.

– Det finns inte på kartan att enbart höja skatten. Det handlar också om effektiviseringar, prioriteringar, vad som är det egna ansvaret och hur man kan styra genom avgifter, sade hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News