Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Har ni förnyat och förbättrat sjukvården - nominera till Guldskalpellen 2013

Publicerad: 28 november 2012, 16:06

Socialminister Göran Hägglund (KD) delade 2012 ut Guldskalpellen till Malena Lau och Erik Olsson, projektledare för kampanjen Ta med en vän i nordöstra Göteborg.

Foto: Daniel Stiller

Nu startar nomineringstiden till Guldskalpellen 2013. Vi vill veta vad ni har gjort för att förnya och förbättra svensk sjukvård.


Sex gånger har Dagens Medicin delat ut Guldskalpellen till årets förnyare i sjukvården. Vi har belönat personer och verksamheter som har tagit initiativ till och genomfört förändringar som kan inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till nytta för både anställda och patienter.

Priset består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor, ett vackert hedersdiplom och en gyllene pokal som delas ut vid en officiell ceremoni hemma hos pristagarna. Förra året delade socialminister Göran Hägglund ut priset för tredje året i rad. Vinnare var kampanjen Ta med en vän, som lyckats få fler kvinnor att komma till cellprovskontroll i de socialt utsatta områdena i nordöstra Göteborg.

Alla är välkomna med nomineringar till Guldskalpellen. Du kan självklart nominera dig själv och dina medarbetare. Nomineringsperioden pågår från den 28 november 2012 till den 1 februari 20013. Pristagarna offentliggörs den 22 maj.

Alla nominerade bidrag presenteras i Dagens Medicin och på dagensmedicin.se.

Vem kan få priset?
Guldskalpellen kan delas ut till en enskild person eller till en grupp medarbetare som representerar en verksamhet inom svensk hälso- och sjukvård, till exempel en klinik, en mottagning eller vårdcentral. Personer från alla yrkesgrupper inom sjukvården kan komma ifråga. De kan belönas för insatser och initiativ inom alla typer av verksamheter – inte bara i klinisk verksamhet med direkta patientkontakter, utan också på andra områden relaterade till sjukvården, till exempel myndigheter och forskningsinstitutioner.

Så görs bedömningen:
Pristagaren utses av en jury bestående av ledande företrädare för svensk sjukvård. I bedömningen av bidragen kommer juryn att lägga särskild vikt vid vilka resultat de nominerade kandidaterna har lyckats uppnå inom något eller några av följande områden:

■ Utveckling av nya arbetssätt.
■ Införande av ny teknik och nya metoder.
■ Utveckling av ledningsverktyg och styrsystem.
■ Förmåga till samarbete.
■ Kvalitetssäkring.     
■ Omsorg om etik.
■ Ekonomiskt tänkande.
■ Dokumentation och informationsspridning.

Framför allt kommer juryn att fokusera på resultat som har uppnåtts under det senaste året.

Frågor om Guldskalpellen kan ställas till Maja Florin, utvecklingschef vid Dagens Medicin 08-566 241 06, maja.florin@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev