Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här tjänar AT-läkare mest och minst

Publicerad: 26 februari 2014, 12:32

Elva sjukhus betalar nu AT-löner på 32 000 kronor. I höstas gjorde bara tre sjukhus detta. Mest tjänar AT-läkare i Lycksele.


Under året kommer flera sjukhus att höja AT-lönerna till nivåer kring 32 000 kronor, och några hundralappar däröver. Framför allt är det mindre sjukhus i inlandet i Värmland, Dalarna, Norrbotten och Västerbotten som lägger på några hundralappar, jämfört med tidigare.

– Vi kommer att ge en ingångslön på 32 200 kronor från den 1 april i år. Till viss del använder vi lönen som verktyg för att få fler sökande. Men vi har annars ett bra söktryck på de fem platserna och ligger bra till i AT-rankingen. Lönen är bara en del i paketet, säger Anna Wikström, HR-specialist på Lycksele lasarett som nu toppar listan över AT-lönerna.

Den näst högsta ingångslönen, 32 196 kronor, får de som gör AT på Ålands centralsjukhus i Mariehamn.

Löneläget på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund har tidigare legat efter men nyligen beslutades att sjukhuset, från den 1 mars, höjer ingångslönerna från 26 000 kronor i månaden till 27 500. Detta gäller även övriga sjukhus i regionen, undantaget Hässleholms sjukhus som lägger på en tusenlapp ytterligare till 28 500 kronor.

– Det är ett annat rekryteringsläge i Hässleholm, därför har de högre ingångslön. Att få upp AT-lönerna är något som vi har jobbat för här i Skåne. Att ligga sist i AT-löneligan är ju inte så roligt, säger Pia Johansson, AT-samordnare på Skånes universitetssjukhus.

Men det är med nöd och näppe som Skånesjukhusen klarar sig undan jumboplatsen. Den delas nu i stället av fyra sjukhus i Västra Götaland: Sahlgrenska, Kungälv, Alingsås och Borås, som har ingångslöner på 27 400 kronor.

På vår sajt underlakare .se hittar du löneuppgifter om alla sjukhusen och kan också söka efter en mängd andra uppgifter om AT på landets sjukhus. AT-guiden publiceras denna vecka dessutom i Dagens Medicin i pappersform.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev