fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här tjänar hälften mindre än 24 000

Publicerad: 4 april 2012, 04:00

24 000 kronor kräver nyutbildade sjuk­sköter­­skor i ingångslön. En nivå som hälften av deras kollegor på flera stora sjukhus inte når upp till.


Uppropet bland nyutbildade sjuksköterskor sprider sig över landet och får stöd av Vårdförbundet. Men på sjukhus som Södersjukhuset, Sahlgrenska och Akademiska har hälften av de grundutbildade sjuksköterskorna en lön på 23 700 eller lägre, visar en kartläggning som Dagens Medicin har gjort (se länk till statistiken till höger).

Kerstin Persson, chefsförhandlare på Vårdförbundet, är överraskad.

– Det är beklämmande och ur­uselt, säger hon.

Södersjukhuset i Stockholm har länge levt på centralt läge och vacker utsikt. Så förklarar Hanna Rönell, sjuksköterska och ord­förande i Vårdförbundet på Sös, sjuk­husets bottenläge i löneligan med en median­lön på 23 700 och lägsta ingångs­lön 20 500.

– Vi har ett bra tag försökt påtala att det inte räcker, säger hon, och befarar en växande brist på allmänsjuksköterskor. Ett skäl till det stora lönegapet mellan Karolinska och Sös, är att allmänsjuksköterskor med specialkunskaper söker sig till Karolinska, och därför får högre lön, säger hon.

Också Akademiska sjukhuset lever på sin egen attraktionskraft, enligt Annika Jonasson, Vårdförbundets ordförande i Uppsala.

– Det ligger en tjusning i att arbeta på Ackis. Arbetsgivarna tror att de kan hålla lönerna nere för att folk ändå lockas till sjukhuset, resonerar hon.

Och visst har ett rikt utbud sökande sjuksköterskor påverkat löne­läget, bekräftar Inga-Lill Andersson, personalchef på Akademiska.

– Marknadsläget spelar in och det har inte varit svårt att rekrytera, säger hon, men framhåller att lön sätts individuellt utifrån erfarenhet och att många sökande är unga.

Men nu håller något på att hända. Den senaste tiden, och speciellt sedan årsskiftet, har det blivit svårt att få tag i inte bara specialistsjuksköterskor, utan även allmänsjuksköterskor, enligt Inga-Lill Andersson.

– Först nu märker vi av bristen på den gruppen, och ska börja se över personalförsörjning där lönebilden är en del, säger hon.

Sollmaz Deriss, 30 år, har arbetat i fyra år på sjukhusets medicinska akutmottagning, och har en lön på 22 100 kronor.

– Det är under all kritik. Men den kommentar vi får från chefshåll är att även om de ger ett par tusen mer i lön, kommer folk ändå att flytta, säger Sollmaz Deriss, som ser lönen som ett avgörande skäl till att flera sjuksköterskor sökt jobb på annat håll.

Inga-Lill Andersson ger en annan förklaring.

– En stor del av vår personal är unga kvinnor som bara hinner jobba ett kort tag innan de blir gravida. De kanske har en partner som läser här några år och sedan flyttar från Uppsala, och då flyttar de med, säger hon.

Är en månadslön på 22 100 skälig för en sjuksköterska som jobbat under flera år?

– Det vill jag inte gå in på. Men studenternas krav på 24 000 i ingångs­lön är en svår bild att jobba efter. Den som börjar ny ska ju inte ha högre lön än den som jobbat i flera år, säger Inga-Lill Andersson.

Region Skåne, som har bland de lägsta ingångslönerna i landet, har rekryteringsproblem trots att personal från Danmark nu täcker upp en del av bristen på sjuksköterskor.

Men regionens förhandlingschef Gösta Rehnstam ser ändå inget skäl till att höja ingångslönen.

– Sjuksköterskorna blir inte fler för att vi höjer lönen.

Regionen har byggt upp en löne­struktur med stort spridnings­område, så att en sjuksköterska med tiden ska kunna arbeta sig till en hög­re lön, framhåller han.

– Höjer vi ingångslönen, saboterar vi den strukturen. Drivkraften för den som vill bli sjuksköterska är inte lönen, säger han.

Relaterat material

Kraven har inte lett till högre lön

Kraftigt missnöje bakom sjuksköterskors flykt

EBBA BLUME

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev