Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här utmanade Krister Hanner monopolet

Publicerad: 6 april 2017, 05:07

Här är Krister Hanner på Stureplan i centrala Stockholm. På andra sidan gatan låg butiken där han olagligt sålde läkemedel.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Den 30 maj 2001 sålde Krister Hanner läkemedel olagligt vid Stureplan i Stockholm. Fallet kom att sluta i EU:s domstol i Luxemburg. Nu återvänder han till brottsplatsen tillsammans med Dagens Apotek.


I stället valde man på sedvanligt svenskt vis att prata och utreda i stället för att agera. – Krister Hanner

När Dagens Apotek träffar Krister Hanner på ett kafé inne i Sturegallerian i Stockholm är det en vårdag med skinande sol. För elva år sedan begick han ett brott här och ringde till polisen och anmälde sig själv. Det blev startskottet på en långdragen process som till sist satte det statliga monopolet på läkemedelsförsäljning ur spel.

I dag är han 67 år och driver en webbplats om matlagning och viktkoll.

– Det är en seriös sida till skillnad mot allt annat som finns på nätet, säger han bestämt.

Krister Hanner har en lång bakgrund i affärs­världen. Bland annat som marknadschef och sedan vd för Pressbyrån där han var i sammantaget tio år.

– Tills jag kom ihop mig med styrelsen. Jag kommer alltid ihop mig med styrelsen, aldrig med personalen, säger han belåtet och tar en tugga på smörgåsen som han har beställt in.

Men det är främst för sin rätt korta tid som vd för företaget Bringwell han är känd.

Företaget planerade att öppna en kedja hälso­­­kost­­butiker. Den första hade nyligen öppnat på Birger Jarlsgatan mitt emot Sturegallerian.

Den 30 maj 2001 hade företaget satt in annonser i tidningarna.

– Vi skrev att det skulle begås ett brott på Sture­plan.

Så blev det också.

Krister Hanner gick på förmiddagen den dagen in på apoteket i Sturegallerian och köpte läkemedel, mest värktabletter, för 6 000 kronor. Sedan tog han tabletterna till butiken på Birger Jarlsgatan och försökte sälja dem.

När han ringde polisen och bad dem gripa honom fick han till svar att det lät som ett jippo och att polisen hade viktigare saker att göra.

Men kampanjen fortsatte. Krister Hanner lät föra in en annons i pressen med foton på Nordkoreas diktator Kim Jong Il, Kubas diktator Fidel Castro och dåvarande statsminister Göran Persson (S). Tanken var att visa att Sverige var det enda landet i världen som hade monopol på försäljning av läkemedel förutom Kuba och Nordkorea.

Var det inte magstarkt att sammanknippa Göran Persson med två diktatorer?

– Jo, fast det som texten faktiskt sa var att det enda Göran Persson hade gemensamt med dem var monopolet på försäljning av läkemedel.

Socialdemokraterna blev arga och skickade en faktura till Bringwell och hotade med stämning. Bringwell betalade inte, men någon stämning kom aldrig. Fast Krister Hanner blev anmäld av Läkemedelsverket.

Så mycket läkemedel hade han inte sålt. Tolv paket nikotintuggummi och nikotinplåster blev han senare åtalad för.

En polis som normalt arbetade med narkotikafall kallade Krister Hanner till förhör.

Till sist hamnade ärendet i EU:s domstol i Luxem­burg – precis som Krister Hanner och Bringwell hade hoppats. Men då var det 2004 och Krister Hanner hade lämnat hälsokostföretaget.

Till en början var det Krister Hanner mot staten. Men så småningom fick Svensk Handel upp ögonen för processen och gick in och stöttade honom. Så när dagen för rättegången kom var Krister Hanner långt ifrån ensam.

– Jag hade fem advokater som företrädde mig. En egen och fyra från Svensk Handel, berättar han.

I domen som till sist föll den 31 maj 2005 fanns utrymme för tolkning. Krister Hanner hade ifrågasatt om det svenska apoteksmonopolet var lagligt. Monopol är inte olagliga, men det fanns risk att utländska leverantörer blev diskriminerade i det svenska systemet, ansåg rätten i Luxemburg.
Båda sidor utropade sig som vinnare.

Krister Hanner är dock övertygad om att han vann och det var också den tolkning som media gjorde. Men den dåvarande biträdande socialministern Ylva Johansson (S) kallade till presskonferens och konstaterade glatt att monopolet kunde vara kvar.

Krister Hanner promenerar in på apoteket i Sture­gallerian där han år 2001 köpte läkemedel för att sälja olagligt.

– Här är det mycket finare nu, säger han till apotekschefen Gudrun Hellgren.

Han frågar om hon tycker att det har blivit bättre eller sämre sedan marknaden omreglerades.

– Det är annorlunda. Nu är konkurrensen benhård, det är så många apotek här nu, säger Gudrun Hellgren och gör en svepande gest.

Hon påtalar att kunder ofta är missnöjda nuförtiden då läkemedel saknas i lager och hon verkar inte fullt så entusiastisk över omregleringen som Krister Hanner.

Men en kund från Kanada blir desto mer uppiggad när hon får klart för sig att mannen som blir fotograferad satte monopolet i gungning genom att sälja läkemedel olagligt. Hon skakar hand med Krister Hanner och tackar för tilltaget.

Krister Hanner är tacksam för stödet från Svensk Handel, men är övertygad om att han hade vunnit ändå. Han anser att domstolen var tydlig.

– Det var solklart att vi hade vunnit. Jag hade lämnat branschen, men någon annan hade kunnat börja sälja receptfria läkemedel direkt efter att domen föll. Men i stället valde man på sedvanligt svenskt vis att prata och utreda i stället för att agera.

Vad var det som drev Krister Hanner? Han berättar att han trodde att företaget skulle tjäna pengar på att sälja läkemedel.

– Vi hade ett kommersiellt intresse. Det andra var att jag trodde att det skulle bli bättre för de an­ställda och för konsumenterna med konkurrens.

Fotnot: Artikeln har tidigare varit publicerad i papperstidningen Dagens Apotek (nr 6, 2012).

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev