Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här vill facket att arbetsmiljön granskas

Publicerad: 27 mars 2013, 16:07

I två år har personalen krävt åtgärder av en arbetsmiljö de inte är nöjda med på apoteket. Nu gör Sveriges farmaceuter en anmälan till Arbetsmiljöverket.


Personalen på apoteket Nornan vid Östersunds sjukhus upplever att de inte får gehör från arbetsgivaren för de arbetsmiljöproblem de tampas med. De känner sig stressade, splittrade och hinner inte med alla de ansvarsuppgifter de har under arbetstid.

För cirka två år sedan drogs antalet farmaceuttimmar ned på apoteket.

Personalen har tidigare krävt både riskanalys och handlingsplan, men inte fått den respons de önskat.

Har Apoteket AB agerat från centralt håll?

– Chefen, regionchefen och HR centralt har varit inblandade och tagit tag i det, men på ett för oss otillfredsställande sätt. Man måste ju hitta en gemensam syn på arbetsmiljön, säger Lisa Ekstrand, Sveriges farmaceuters huvudskyddsombud.

– Nu orkar personalen inte längre – på det psykosociala planet. Jag tror att en anmälan är den enda utvägen, för att få en oberoende granskning och klarhet i vad arbetstagaren kan kräva av arbetsgivaren, säger Lisa Ekstrand.

– Det handlar om en akilleshäl som gäller alla apotek: Om man drar ner bemanningen till ett minimum och drar ner farmaceuttimmar, hur ska du då få en bra arbetsmiljö? Hur mycket kan man dra ner? Vi tycker inte att man kan upprätthålla en god arbetsmiljö här.

Apoteket AB väljer att kommentera ärendet via e-post, i form av ett citat från företagets regionchef Margareta Seimerson: ”Vi ser allvarligt på detta. Den handlingsplan som vi arbetar efter är framtagen tillsammans med skyddsombuden. Om vi får en anmälan kommer vi att se över vilka ytterligare åtgärder som vi behöver lägga till i planen.”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev