Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hård EU-kritik ges åt läkemedelsbranschen

Publicerad: 28 november 2008, 12:43

Hård EU-kritik ges åt läkemedelsbranschen

Foto: Foto: Photos.com

I en ny rapport från EU-kommissionen riktas skarp kritik mot Europas läkemedelsbransch. Patent missbrukas och generika släpps inte in på marknaden.


Den europeiska läkemedelsbranschen omsätter motsvarande 2 180 miljarder kronor. När billigare kopior har släppts in på marknaden har priset för ett läkemedel sjunkit med i genomsnitt 20 procent – i enskilda fall med upp till 90 procent. Det betyder att läkemedelsmonopolen och kartellerna kostar EU-medborgarna miljarder kronor, enligt rapporten.

I januari 2008 påbörjade EU-kommissionen sin utredning. Bland annat har hanteringen av 219 läkemedel med europeiska patent granskats och resultaten visar att konkurrensen på marknaden inte är särskilt fri.

Mellan år 2000 och 2007 tog exempelvis ett läkemedelsbolag 1 300 patent baserat på ett enda läkemedel, för att förlänga exklusiviteten att sälja läkemedlet.

Kommissionen hittade också 200 fall där läkemedelsföretag förhandlat med konkurrenter för att få dem att inte marknadsföra generika. I 10 procent av dessa fall hade generikabolagen köpts ut, med totalt 2 miljarder kronor.

– Konkurrensen fungerar inte som den ska, slog EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes fast, då hon presenterade den första delen av rapporten i Bryssel.

Rapporten som nu har släppts är preliminär. Den slutgiltiga rapporten presenteras under våren 2009.

Läs mer:

EU-kommissionens rapport om läkemedelsbranschen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev