Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hård kritik i mot Akademiska

Publicerad: 9 februari 2011, 13:29

Hård kritik i mot Akademiska

Underskott som normalläge och dålig kommunikation. Akademiska sjukhuset fick hård kritik i en rapport i går och nu höjs röster för att staten ska ta över sjukhuset.


I mitten av november presenterade landstingsledningen i Uppsala ett åtgärdspaket för att komma till rätta med problemen på Akademiska sjukhuset, se artiklar här intill.

Dels bildades flera arbetsgrupper för att titta på olika frågor. Dels togs en extern konsult in för att ta fram en lägesrapport om ekonomi och verksamhet vid sjukhuset.

Rapporten, som gjorts av Price Waterhouse Coopers, är nu klar och den presenterades vid en presskonferens i Uppsala i går, tisdag.

I ett pressmeddelande framhåller Landstinget i Uppsala län att det finns positiva iakttagelser i rapporten. Bland annat pekar utredarna på en hög produktivitet vid sjukhuset och på att personalens engagemang för sjukhuset är stort.

Men i rapporten finns många tydliga beskrivningar av problem på Akademiska.

Årliga underskott har varit ett normalläge sedan år 2000, men trots detta har det inte funnits någon övergripande strategi för att nå en budget i balans, skriver utredarna.

Utredarna skriver också att den förra sjukhusdirektören Marie Beckman-Suurküla inte varit tillräckligt närvarande i arbetet med att styra ekonomi och produktion utan mer arbetat utåtriktat.

De kritiserar också kommunikationen, ”dialogen både inom sjukhuset och mellan sjukhuset och landstingskansliet har präglats av otydlighet”, skriver de.

Enligt Sveriges Radios Upplandsnytt höjs nu röster för att sjukhuset ska drivas statligt.

– Jag hoppas att sjukhuset går tillbaka till staten, säger Anna Rask Andersen, ordförande i Upplands allmänna läkarförening.

Läs rapporten här:

Om Akademiska sjukhuset

Relaterat material

Chefen för Akademiska slutar

Åtgärdspaket för Akademiska

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev