Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hård kritik mot förlossningsklinik

Publicerad: 4 april 2012, 08:42

Socialstyrelsen slår ned hårt på förlossningskliniken i Sundsvall. Patientsäkerheten där är hotad, enligt en rapport.


Socialstyrelsen har inspekterat kvinnomedicinskt centrum på Sundsvalls sjukhus och kommit fram till att bristerna är så stora att vården inte når upp till lagens krav.

Mellan 2008 och 2010 gjordes sju lex Maria-anmälningar, bland annat efter att två barn avlidit och två andra fått hjärnskador orsakade av syrebrist vid födseln. Efter händelserna föreslogs förändringar, men enligt inspektionen har flera av dem bara delvis eller inte alls genomförts.

Socialstyrelsen bedömer att patientsäkerheten är hotad på förlossningskliniken på grund av ett antal brister. Säkerheten har bland annat blivit lidande av vad personalen beskriver som en kultur av att ”inte störa doktorn”.

– Ett annat problem är att personalen upplever att ansvarsfördelningen mellan läkare och barnmorskor är otydlig i akutsituationer, säger Socialstyrelsens inspektör Carina Lindström till Sundsvalls Tidning.

– Vi kan konstatera att vårdgivarens planering, ledning och kontroll av verksamheten inte sker på ett sådant sätt att hälso- och sjukvårdslagens krav på god vård uppfylls.

Socialstyrelsen kräver nu att Landstinget Västernorrland vidtar och redovisar åtgärder. I höst ska en ny inspektion göras.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev