Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hård kritik mot journal- hantering på Sahlgrenska

Publicerad: 26 Juni 2008, 13:08

Hård kritik mot journal- hantering på Sahlgrenska

Sahlgrenska universitets- sjukhusets dåliga rutiner för dokumentation kan medföra risker för patienterna. Det befarar Socialstyrelsen.


I ett brev till sjukhusdirektör Jan Eriksson begär Socialstyrelsen att få veta hur Sahlgrenska tänker förbättra sitt journalsystem.

Ett problem som Socialstyrelsen pekar på är att olika avdelningar på sjukhuset sparar information om samma patient på olika ställen i datasystemet.

– Eftersom varje domän kräver en ny inloggning tar det lång tid för ansvariga läkare att få tillgång till alla relevanta uppgifter. Det är också allvarligt att läkaren inte snabbt kan få en överblick av var i datasystemet det finns fakta om patienten, säger byrådirektör Eva Stolpe till Göteborgs-Posten.

Ett annat problem är att vissa journalanteckningar, till exempel anteckningar som görs på operations- och intensivvårdsavdelningarna, inte förs in i de digitala journalerna, utan bara sparas på papper.

Men Ing-Marie Bergbrant, chefläkare och kvalitetsdirektör vid Sahlgrenska, säger till Göteborgs-Posten att hon tycker att bristerna i de datoriserade journalsystemen överdrivs.

– Visst finns det svagheter, men jag upplever ändå inte att dagens system orsakar särskilt mycket bekymmer. Risken att missa uppgifter fanns även tidigare, när vi bara hade pappersjournaler.

Sahlgrenska universitetssjukhusets journalhantering har fått kritik flera gånger tidigare i år.
Västra Götalandsregionens revisorer kritiserade bland annat att känsliga uppgifter om patienter inte skyddades tillräckligt.

Socialstyrelsen har riktat kritik mot att 5 000 diktat till patientjournaler och remisser blev i liggande flera månader i väntan på utskrift.

Relaterat material

5 000 diktat samlades på hög

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev