Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hård kritik mot Kullgrens nya direktiv

Publicerad: 9 december 2016, 11:49

Johan Wallér

Foto: Joel Marklund

Apoteksföreningens vd Johan Wallér är kritisk till att regeringen ska låta utreda reglering av handelsmarginalen på läkemedel utanför förmånen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksutredningen

Enligt de tilläggsdirektiv som apoteksutredaren Åsa Kullgren fått ska hon analysera om apotekens handelsmarginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånen.

Johan Wallér anser att det vore fel med en sådan reglering.

– Jag tycker att det vore märkligt och principvidrigt om man bara skulle reglera priser för apotek, men inte för tillverkare som kan sätta vilket pris de vill. Om staten vill ha kontroll på kostnader för läkemedel har vi ett system för det nämligen förmånen. Men för vissa läkemedel, till exempel potensläkemedel har staten valt att hålla sig utanför och att kostnaderna får bäras av privatpersoner.

Fast det är inte bara livsstilsläkemedel som ligger utanför förmånen utan även andra preparat som kan vara viktiga för patienters hälsa. Hur ser du på det?

– Om läkemedelsföretag väljer att lämna förmånen är det ett prisproblem att läkemedelsföretaget inte tycker att det får tillräckligt betalt. Sen vet vi att det finns läkemedelsföretag som utnyttjar systemet och tar ut läkemedel ut förmånen precis när de tappat patentet för att de vet att de får en fortsatt förskrivning. Det är ett problem.

Ser inte ni inom apoteksbranschen att det kan vara ett stort problem för konsumenter när läkemedel utanför förmånen skiljer kraftigt i pris beroende på vilket apotek man handlar på?

– Kunderna kan enkelt hemifrån kontrollera priserna på alla läkemedel hos olika apotek, det är bara ett knapptryck bort.

En del patienter kanske inte känner till begreppet läkemedelsförmån och därför tror att alla receptbelagda läkemedel har samma pris oavsett apotek.

– Om apoteken fick byta mellan olika läkemedel med samma substans så skulle konkurrensen fungera och leda till lägre priser.

Johan Wallér framhåller ett förslag från TLV som innebär att apoteken ska få byta mellan olika läkemedel även utanför förmånen.

– Det skulle automatiskt leda till en prispress som skulle komma patienterna till godo. Det förslaget ligger på regeringens bord och borde införas så snart som möjligt.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev