Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hård kritik mot läkare i viral video på KIT

Publicerad: 10 juni 2016, 08:12

Dumförklarande och hånfullt gentemot patienterna. Det anklagas tre läkare som medverkat i en video på nätsajten KIT för. Vi har pratat med Madeleine Liljegren.


– Jag vill inte associeras med videon som den är klippt nu, säger medverkande Madeleine Liljegren.

”Saker folk säger till läkare” är rubriken på klippet som väckt het debatt på Facebook sedan det publicerades i veckan. I klippet pratar tre läkare, däribland Madeleine Liljegren, tidigare ordförande i Sylf Stockholm, om saker de som läkare fått höra. ”Jag tror inte på det här med mediciner, jag tror på kroppens egen läkningsförmåga”, ”jag är SÅ rädd för sprutor” och ”Det gör så himla ont nu doktorn, och jag har ändå väldigt hög smärttröskel”, är några exempel.

– De la upp det som att det skulle vara en humoristisk grej. När vi spelade in det var jag väldigt tydlig med att det inte handlar om patientmöten utan om fördomar man möter, säger Madeleine Liljegren.

Men klippet har inte tagits väl emot av alla. I Facebooktråden anklagas de medverkande läkarna för att tro sig stå över alla andra, att sparka nedåt och driva med patienterna.

– Jag förstår att det kan uppfattas som att det är raljant mot patienter. De andra känner samma sak och då bad vi KIT ta bort klippet.

Det har de dock inte fått gehör för. Däremot har KIT, enligt Madeleine Liljegren efter hennes påtryckningar, skrivit i Facebooktråden att syftet inte är att nedvärdera patienter utan att låta en yrkesgrupp berätta om saker de får höra.

– Många kolleger har hört av sig och sagt att det där var väl inget. Men det är lätt för oss att säga som jobbar med detta. För patienterna är det en annan sak. Jag står för det jag sagt men hur det klipptes blev fel. Nu har jag lärt mig att jag ska kolla allt sådant här innan.

Medverkande Mona Ahmed svarar i ett mejl till Dagens Medicin att hon är ledsen för att videon har blivit negativt tolkad. ”Min mening var aldrig att håna eller trycka ned någon. Jag kan tyvärr ej stå för hur klippningen blev, då jag aldrig fick chans att kommentera innan videon publicerades. Jag kan förstå reaktionerna på hur citaten framställs nu och så fort jag fick se videon bad jag KIT att specifikt ta bort mina kommentarer, och senare även ta bort videon, tyvärr har jag ej fått gehör för detta.”

KIT:s chefredaktör Robert Brännström ser ingen anledning till läkarnas kritik att de blivit överraskade av sammanhanget de hamnat i.

– De har själva skrivit manus under rubriken ”saker folk säger till läkare” och de har fått se liknande exempel som KIT producerat tidigare. De har frivilligt ställt upp. Vi har aldrig lovat att de ska få se videon och vi har inte sagt att det här bara gällde fritiden, säger han till Dagens Medicin.

Han vill också gärna poängtera att videon inte bara har resulterat i negativa kommentarer, en del är positiva också.

– Det märks att det finns fördomar mot alla i samhället. Även mot dem som uppfattas som privilegierade.

ISABELLE BECKMAN OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News