Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hård kritik mot lönepolicy i Västra Götalandsregionen

Publicerad: 9 Juli 2007, 12:16

Anställda ska inte kunna höja sin lön genom att byta arbetsplats inom Västra Götalandsregionen. Detta enligt regionens lönepolicy, som nu får hård kritik av flera fackförbund.


Västra Götalandsregionen är en arbetsgivare och därför ska inte de olika verksamheterna inom regionen kunna konkurrera om anställda genom olika lönesättning. Ett byte till ett likartat arbete på en annan arbetsplats inom regionen ska inte kunna medföra högre lön. Det är budskapet i Västra Götalandsregionens lönepolicy.
Policyn får nu hård kritik från flera håll i Göteborgs-Posten.
– Om lönepolicyn tillämpas strider den mot kollektivavtalet, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund till tidningen.

Sjukgymnasten Björn Eklund är en av dem som reagerat på lönepolicyn. När han efter nio år som sjukgymnast inom Sahlgrenska universitetssjukhuset fick ett vikariat inom primärvården och begärde högre lön var chefen på den första arbetsplatsen tvungen att godkänna löneökningen.
– Det känns som man är livegen inom regionen. Lönen är ju en stor del av drivkraften, att man kan få uppskattning för vad man gör, att man kan påverka lönen. Det här gagnar ingen. Istället kanske man vill flytta och byta arbetsgivare, säger han till GP.
Björn Eklund får stöd av Per Lowén, förhandlingschef på Legitimerade sjukgymnasters riksförbund.
– Man försöker detaljstyra lönebildningen sinsemellan. Att det ska vara en dialog mellan cheferna, det strider mot lönebildningsprocessen. Individen prövas inte för den man är och för den verksamhet man ska jobba i.

Västra Götalandsregionens personaldirektör Lena Larsson försvarar dock systemet och förnekar att regionen skulle syssla med otillåten kartellbildning.
– Då har de nog inte uppfattat att vi är en arbetsgivare, vilket vi också är vid arbetsbrist, när vi ser till att personer kan få jobb på nya ställen. Är det också kartellbildning? bemöter hon kritiken i GP.

Läs lönepolicyn på Göteborgs-Postens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev