söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hård kritik mot pandemiberedskap

Publicerad: 4 mars 2008, 09:53

Ingen instans klarar sig utan kritik när Riksrevisionen presenterar sin granskning av Sveriges beredskap att hantera ett pandemiutbrott.


Regeringen har inte varit tydlig med ansvarsfördelningen, Socialstyrelsen är för passiv, länsstyrelserna saknar ordentlig koordinering, landstingen uppvisar brister och kommunerna har dålig förmåga att hantera en pandemi.

Samtliga granskade instanser får sig en släng av sleven när Riksrevisionen komer med sin dom över landets pandemiberedskap.

– De brister vi funnit är så många att regeringen bör agera nu. Annars riskerar Sverige att stå dåligt rustat den dag en pandemi drabbar oss, säger riksrevisor Eva Lindström, enligt ett pressmeddelande.

Hårdast kritik riktas mot regeringen, som inte gjort tillräckligt för att säkerställa en god beredskap mot ett pandemiutbrott i Sverige. Men de flesta centrala aktörer kritiseras för att inte ha förberett sig tillräckligt genom bland annat krisplanering och övningar.

De undersökta landstingen har visserligen samtliga utformat planer för ett pandemiutbrott, men endast ett landsting hade planerat för att klara vårdbehovet vid en pandemis kulmen.

En fallstudie vid Karolinska universitetssjukhuset visade att sjukhuset inte planerat för en pandemi.

Läs hela rapporten på Riksrevisionens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev