Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hård kritik mot psykiatrin vid Länssjukhuset i Jönköping

Publicerad: 1 oktober 2007, 13:42

Psykiatriska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping får svidande kritik av Socialstyrelsen efter flera uppmärksammade fall.


Det är fyra händelser, alla med dödlig utgång, som ligger till grund för granskningen.

 I ett av fallen mördades en åttaåring av en tidigare psykpatient. I detta fall skriver Socialstyrelsen att personalen var för tafatt och för hänsynsfull mot den man som knivmördade åttaåringen. Myndigheten anser att personalen mer kraftfullt borde ha fått till stånd ett möte med den 27-årige mannen när man märkte att han blev sämre, skriver TT.

 I fallet med en kvinna i 20-årsåldern som hittades död i sin säng på en allmänpsykiatrisk avdelning anser Socialstyrelsen att personalen var direkt oprofessionell. Kvinnan tvångsvårdades, hade diabetes och var självmordsbenägen. Hon hade tillsyn varje kvart. Ändå hade hon legat död i flera timmar när pappan hittade henne.

 Kliniken får även kritik på en rad andra punkter, bland annat för dålig dokumentation och en kronisk brist på slutenvårdsplatser med återkommande överbeläggningar som följd och ett allmänt behov av utbyggnad av den psykiatriska slutenvården, rapporterar Dagens Nyheter.

Relaterat material

Dödsfall på Länssjukhuset Ryhov utreds av polisen

Rutiner skärps efter  knivdåd på Ryhov

Kritik mot rättspsykiatrin vid Ryhov

Vårdare knivskars till döds av patient på Länssjukhuset Ryhov

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News