Nyheter
Hård läkarkritik mot försenat läkemedelsregister
Publicerad: 18 september 2006, 19:13
Det kan dröja flera år innan den svenska läkarkåren får tillgång till Apotekets register över svenska folkets läkemedel. - Fiasko! tycker Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm och kräver att registret läggs ned.
Riksdagen beslutade för ett och ett halvt år sedan att inrätta ett läkemedelsregister eller en läkemedelsförteckning hos Apoteket AB från den 1 juli 2005.
Förskrivande läkare och sjuksköterskor samt farmaceuter skulle med patientens medgivande kunna hämta uppgifter ur registret om vilka läkemedel patienten hämtat ut. Avsikten var att stärka säkerheten för patienten, inte minst för äldre multisjuka som konsumerar många läkemedel.
Både Läkarförbundet och landstingen hade kraftiga invändningar mot att förteckningen skulle placeras hos Apoteket. De hävdade att uppgifterna borde finnas inom sjukvården, så att läkarna fick direkt tillgång till dem.
Säkerheten är ett problem Dåvarande statssekreteraren vid socialdepartementet, Mikael Sjöberg (s), medgav i Dagens Medicin nr 15/05 att ett läkemedelsregister på Apoteket kanske inte var den ultimata lösningen, men hävdade att det var den enklaste vägen att snabbt öka patientsäkerheten.
Ett år och två månader efter att läkemedelsförteckningen inrättades på Apoteket har farmaceuterna och patienterna nu tillgång till den. Men Sveriges förskrivande läkare och sjuksköterskor kommer inte åt den.
Och det kan dröja år innan de gör det. Orsaken till den kraftiga förseningen är de stora tekniska och säkerhetsmässiga problem som överföringen av integritetskänslig information om enskilda individers medicinering från Apoteket till sjukvården innebär.
- Man underskattade svårigheterna med teknik och säkerhet på många håll, säger Bodil Ericsson, handläggare för läkemedel på Sveriges Kommuner och Landsting.
Även Bengt Åstrand, utvecklingschef på Apoteket AB, pekar ut säkerhetsfrågan som orsak till förseningen.
- Datainspektionen ställer högre krav på säkerhetsnivåer än vad som finns i landstingen i dag, säger han.
Under september startar ett första - och försenat - pilotprojekt, där ett 30-tal läkare i Region Skåne, Landstinget i Östergötland och Landstinget i Kalmar län ska få tillgång till sina patienters läkemedelsförteckning.
Kan nå storstäderna först Ett annat projekt innebär att ett antal privatläkare ska kunna logga in i läkemedelsförteckningen med sin e-legitimation. I oktober drar ett större pilotprojekt igång, där 500 läkare i Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne ska få tillgång till förteckningen. Projektet ska pågå i ett halvår och sedan utvärderas.
Om detta faller väl ut hoppas Bodil Ericsson att läkarna i de tre storstadsregionerna kan få tillgång till läkemedelsförteckningen inom ett år. Under förutsättning att tekniken fungerar, reserverar hon sig.
Men hon vågar inte göra någon bedömning av när landets alla läkare ska få tillgång till registret.
- Det lär dröja. Om något år kommer det vara spritt till betydligt fler. Men om det kan finnas överallt är osäkert. Det beror helt på hur man lyckas bygga ut säkerheten i landstingen, säger Bodil Ericsson.
Kräver att satsningen avbryts Även Bengt Åstrand bedömer att den svenska läkarkåren knappast kommer att ha tillgång till förteckningen ens under 2007. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm dömer helt ut registret hos Apoteket.
- Vi är besvikna och irriterade. Apoteket lovade dyrt och heligt att fixa det här, att det inte skulle finnas några tekniska problem, säger hon.
Eva Nilsson Bågenholm uppmanar nu regeringen att avbryta satsningen.
- När de inte har lyckats på över ett år finns det ingen anledning att pumpa in mer pengar i det projektet. Det är bättre att satsa på att skapa en gemensam journal i vården.