Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hårdare krav kan vänta apoteksägare

Publicerad: 30 augusti 2016, 09:50

Kraven för att driva öppenvårdsapotek är inte många i dag, enligt statssekreterare Agneta Karlsson.

Foto: Annika Carpman

Det röda inslaget i regeringen hymlar inte med att den var emot avregleringen. Tuffare regler kan vänta för den som vill driva öppenvårdsapotek.


Det pågår som bekant en apoteksutredning under Åsa Kullgrens ledning som ska vara klar vid årsskiftet.

– Det är ingen hemlighet att vårt parti socialdemokraterna var väldigt kritiska till omregleringen. Vi tyckte inte att den behövdes, vi visste att patienterna var nöjda med ett verkligt effektivt distributionssystem när det gällde läkemedel. Däremot hade man kanske kunnat öka tillgängligheten inom ramen av det, sa Agneta Karlsson, statssekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), när hon gästade Pharma Network på tisdagen.

Men så blev det som det blev. Och nu sex-sju år efter omregleringen tycker regeringen att de är en bra tid att titta på hur branschen fungerar.

– Vi sa att det vore bra att få en utredning som verkligen får titta på om det nu, när det har gått några år efter omregleringen, behöver göras justeringar, sa Agneta Karlsson.

Utredningen ska titta på flera saker, bland annat hur kompetensutvecklingen fungerar av personalen och hur läkemedelsrådgivningen ser ut efter omregleringen. Det kan också bli aktuellt att vässa kraven för att få driva apotek.

– Man ska titta på de krav som ställs för att få driva öppenvårdsapotek, vilket om man ska vara ärlig inte är särskilt många. Behöver man komplettera de kraven med ytterligare krav? Hur ser det ut med tillgängligheten ute i landet och på apoteksombuden? sa Agneta Karlsson och fortsatte:

– Det där är viktigt för oss. Jag tror att man kommer att komma fram till att en hel del är bra, men att det fortfarande finns en del kvar att göra.

Parallellt med apoteksutredningen håller Läkemedelsverket på att se över hur myndigheten kan utveckla tillsynen av apotek.

Relaterat material

Åsa Kullgren var emot avregleringen

Det ska nya apoteksutredningen innehålla

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev