Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hårdare tag mot olämpliga anställda inom vården

Publicerad: 9 februari 2010, 08:52

Hårdare tag mot olämpliga anställda inom vården

Foto: Göran Hägglund (kd).

Anställda som hotar patientsäkerheten ska bort från vården. Det är en grundtanke med den lagrådsremiss som presenteras i dag, tisdag. (Ny version 11.08)


Dagens Medicin har rapporterat om förslagen i Patientsäkerhetsutredningen vid flera tidigare tillfällen. När socialminister Göran Hägglund (kd) nu presenterar sin lagrådsremiss om patientsäkerhet och tillsyn känns huvuddragen igen.

Som väntat vill regeringen föra över ansvaret för att agera mot vårdpersonal som begått fel från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, till Socialstyrelsen. Det innebär att de nuvarande påföljderna erinran och varning försvinner. Anställda som bedöms hota patientsäkerheten ska kunna få en treårig prövotid eller förlora sin legitimation.

– Min förhoppning är att färre personer ska göra det på lång sikt, genom att vi hittar system som tidigare fångar upp det som har gått fel eller riskerar att gå fel. Men kortsiktigt kan det innebära att fler personer som inte klarar sin uppgift blir av med legitimationen, säger Göran Hägglund till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Regeringen vill även få vårdgivarna att arbeta mer aktivt med patientsäkerhetsfrågor. Bland annat ställs krav på att de ska redovisa de insatser som gjorts i en årlig patientsäkerhetsberättelse. Vårdgivarna ska också anmäla anställda som bedömds vara ett hot mot patientsäkerheten till Socialstyrelsen, så att dessa inte ”tappas bort” om de byter arbetsgivare.

En annan nyhet är att det ska bli lättare för patienterna att anmäla upplevda brister i vården. Patienten behöver inte längre ange vem som har gjort fel, utan bara rapportera själva händelsen. Sedan blir det upp till Socialstyrelsen att utreda vem som är ansvarig.

Läs mer:

”Lagrådsremiss. Patientsäkerhet och tillsyn” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev