lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Harry Potter medicinskt utredd

Publicerad: 11 mars 2014, 10:43

Romanhjälten och trollkarlen Harry Potters huvudvärk kan vara av posttraumatisk karaktär eller kanske föranledd av att han fått en transplantation – av Voldemorts själ…


Det menar barnläkaren Jonas Ludvigsson vid Örebro universitetssjukhus som kartlagt hjältens hälsa i en nyutgiven e-bok. Jonas Ludvigsson har tidigare nischat sig med medicinska analyser av Tintin och kapten Haddock. I december närgranskade han konsekvenserna av barnen Hedenhös matvanor i en artikel i Läkartidningen.

– De sju böckerna om Harry Potter innehåller enormt många medicinska åkommor så det är egentligen ett mirakel att någon överlever i den där bokserien, säger Jonas Ludvigsson till Radio Örebro.

Brutna lemmar som trollas hela efter fall från kvastar är vanligt förekommande men ibland förekommer felbehandling även i trollkarlsvärlden, slår Jonas Ludvigsson fast. Vid ett tillfälle blir Harrys brutna arm som gelé i stället för återställd.

Om Harry Potters ständigt återkommande huvudvärk har Jonas Ludvigsson några teorier. I böckerna relateras den till det blixtformade ärret i pannan som Harry tillfogas av den onde Voldemort. Och visserligen kan man ha ont i ett ärr, säger Jonas Ludvigsson till Radio Örebro, men det är mer troligt att Harry Potter lider av migrän eller posttraumatisk huvudvärk. Den kan också bero på det man ser inom transplantationskirurgin, att kroppen reagerar på ett främmande organ. Voldemort överför ju ofrivilligt en del av sin själ till Harry på kuppen.

Jonas Ludvigsson säger sig ha präglats mycket av J K Rowlings sju böcker om Harry Potter som han läst högt för sina barn. Med sina kunskaper inom medicin pluppar det hela tiden upp nya idéer när Jonas Ludvigson läser böcker, säger han, men nu ska han ligga lågt ett tag. I alla fall i några månader, tillägger han.

■ Diseases, Injuries and Death in the Harry Potter Books: A systematic  Review of the Seven Books, Jonas Ludvigsson and Julie Labes, 11 February  2014, Kindle eBook

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev