Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Harry Potter minskar antalet skadade barn

Publicerad: 23 december 2005, 08:37

När böcker om den den populäre trollkarlen Harry Potter släpps minskar antalet barn som söker till akuten dramatiskt. Åtminstone i Storbritannien, enligt en studie i British Medical Journal.


Sparkcyklar, skateboards eller rullskridskor. Barn ägnar sig ofta åt mer eller mindre fartfyllda lekar som inte så sällan resulterar i olika typer av skador. Ofta med ett besök på akuten som följd och oftast på helger.

Men vad händer när miljontals barn - samtidigt - lägger sparkcykeln åt sidan och låter sig förtrollas av Harry Potter och hans äventyr på Hogwarths skola för trolldom i stället? Antalet akutbesök minskar med nästan hälften.

Detta enligt forskare vid John Radcliffe Hospital i Oxford, Storbritannien, ett land där den senaste boken om den lille trollkarlen, "Harry Potter och halvblodsprinsen", såldes i närmare tre miljoner exemplar - bara under den första försäljningsveckan.

Forskarna studerade retrospektivt antalet akutbesök för barn   7-15 år under sommarmånaderna under en treårsperiod på John Radcliffe Hospital.

Lanseringsdatumena i Storbritannien för de två senaste böckerna, Harry Potter och halvblodsprinsen och Harry Potter och Fenixorden, var den 16 juli 2005 respektive 21 juni 2003. Under dessa två helger, båda med mycket bra väder, besökte i genomsnitt 37 respektive 36 barn i åldrarna 7-15 år sjukhusets akutmottagning. Men för alla andra helger var antalet besök nästan det dubbla, 67.

Bra litteratur kan med andra ord fungera för att förhindra att barn skadar sig. Å andra sidan, konstaterar forskarna, finns risk för ökad fetma med kardiovaskulära sjukdomar som följd. Inget magiskt med det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev