Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hårt tryck på Skånes förlossningsvård

Publicerad: 8 juli 2013, 06:47

Läget inom förlossningsvården vid Skånes universitetssjukhus är mycket ansträngt och personalen hårt pressad. Anställningsstoppet förvärrar situationen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhusFörlossningsvård

– Det är inte klokt som vi har det. Vi kan inte utföra det arbete som vi är ålagda att göra utan vi hinner bara göra det som vi verkligen måste så att ingen ska dö, säger Maria Andersson, barnmorska och skyddsombud på förlossningsavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Hon fortsätter:

– Det känns hemskt att säga men så är det. Det finns ingenting som heter omvårdnad på förlossningen i dag för det hinner vi inte. Vi hinner bara ge patienterna precis basic vård. Vi springer mellan kvinnorna.

Förfärligt och katastrof är de ord som Maria Andersson vid upprepade tillfällen använder för att beskriva situationen. Hon säger att bemanningen ofta är nere på miniminivå, att många är ”jätteslitna”, att avdelningen är helt full för det mesta och att det ofta råder stor platsbrist. Allt fokus ligger på förlossningsögonblicket med knapp tillsyn före och ännu mindre efter.

– Det kan jag säga på rak arm att dem hinner vi inte titta till – vi lämnar barn och kvinna direkt efter förlossningen, säger Maria Andersson och påpekar att det ökar risken för att det kan dröja innan en större blödning upptäcks.

Hon berättar att läget förvärras av anställningsstoppet och av det faktum att exempelvis perinatalavdelningen i Malmö – en avdelning för gravida kvinnor med vårdkrävande komplikationer – håller stängt så att de patienterna upptar platser på förlossningen.

Barnmorskorna som sköter telefonen får ta emot mycket ovett från frustrerade kvinnor och deras män, vittnar Maria Andersson. För kvinnor med värkar blir oftast uppmanade att stanna hemma in i det längsta.

– Vi försöker att hänvisa dem till Lund men Lund har samma ansträngda läge, de har ju också anställningsstopp.

Sjukhusen i Ystad, Helsingborg och Kristianstad får hjälpa till att avlasta men det känns inte alltid tryggt att skicka iväg kvinnorna så långt, säger Maria Andersson.

– Vårt värsta scenario är att en kvinna bli tvungen att föda ute på motorvägen. Att det ska hända någonting med barnet. Det är ju jättevanligt att hänvisade kvinnor kommer in fullvidgade och föder precis i farstun, säger Maria Andersson.

När Dagens Medicin ringer tf verksamhetschef överläkare Per Ekström är han mycket stressad.

– Jag hinner inte prata nu, det är väldigt ansträngt här. Vi har fullt på alla förlossningsavdelningar i Skåne, säger han.

Han säger att det beror dels på en tillfällig topp i barnafödandet, men också på den underliggande situationen. Konsekvenserna av anställningsstoppet har förts upp ”till högre nivå” säger Per Ekström och tillägger:

– Mer resurser kommer vi inte att få.

Sedan tar han sig tid att säga att personalen kämpar på och gör ett fantastiskt arbete.

– Vi har inte utsatt någon patient för någon fara. Men personalen känner oro, naturligtvis, med tanke på hur läget är.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev