Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hårt tryck på vårdplatser vid Centralsjukhuset i Karlstad

Publicerad: 12 december 2008, 10:20

Just nu är trycket hårt på sjukvårdsavdelningar i hela Västsverige, och mest drabbat är Centralsjukhuset i Karlstad. Enligt sjukhuschefen Per Lindvall är orsakerna okända.


Vid Centralsjukhuset har personalen ett möte varje dag, där de beslutar hur de ska klara det närmsta dygnet. Situationen har pågått under de två senaste veckorna.

Inom Landstinget i Värmland finns totalt 600 vårdplatser. Under den här veckan har det som lägst funnits mellan 20 och 30 platser lediga.

– Om det finns 50 platser som buffert så brukar det inte kärva när vi ska ta emot patienter. Vi brukar säga att när det understiger 30 platser så blir det väldigt besvärligt, säger Per Lindvall.

På Centralsjukhuset har det varit helt fullbelagt och akutpatienter har omdirigerats till sjukhusen i Torsby eller Arvika, när det ansetts medicinskt säkert. Vad den stora ökningen av patienter beror på är oklart.

– Det är företrädesvis äldre på medicinkliniken och till viss del halkolyckor till ortopedin. Men ökningen är stor överallt. Det är ett sammansatt mönster och anledningarna till det känner vi inte till, säger Per Lindvall.

I somras var vårdplatserna lika hårt belastade som nu, och till sommaren 2009 har man planerat att hålla 20 extra vårdplatser öppna på Centralsjukhuset. Däremot har sjukhusledningen hittills inte haft någon motsvarande diskussion om att hålla fler vårdplatser året runt.

Per Lindvall förklarar att patientflödena alltid varierar över året, och baserat på tidigare erfarenheter räknar han med att läget som råder i dag snart kommer att lugna ner sig. Varför det är så är också ett mysterium.

Men i stort tror Per Lindvall att den långsamma demografiska förändringen, där andelen äldre ökar bland befolkningen i Värmland, påverkar. Det är inte något som går att se dag från dag, men det märks över en tioårsperiod.

Vad kan ni göra för att förbättra situationen?

– Det måste till bättre medicinska metoder och bättre läkemedel. Vi har minskat vårdtiderna från 10–14 dagar för 20 år sedan till fyra till fem dagar i dag. Men det är klart att det finns en gräns. För vissa åkommor måste patienten ligga i en sjukhussäng för att kunna få behandling.

Relaterat material

Tufft läge i Värmland igen

Krisen i Värmland är löst

Värmland kallar åter in ledig personal

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev