Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hårt tryck på Växjö lasarett i strömlöst Småland

Publicerad: 13 Januari 2005, 12:00

Sjukvården och äldrevården i Kronoberg har en tuff situation efter förra helgens storm. Centralasarettet Växjö är överbelagt eftersom kommunerna har svårt att ta hand om alla färdigbehandlade äldre.


Ämnen i artikeln:

Centrallasarettet VäxjöRegion Kronoberg

Fortfarande är stora delar av Kronoberg utan ström, och många orter kommer att få vänta flera veckor innan elen är tillbaka.

Under den kommande helgen väntas minusgrader, vilket gör det ännu svårare för äldre som bor kvar hemma. Det finns också flera äldreboenden som saknar ström, eller bara har reservkraft.

- Nu måste vi hitta uthålliga lösningar för framför allt de äldre, eftersom det verkar ta lång tid att få tillbaka elen, säger Carina Karlund, informationschef på länssjukvården.

Många äldre ha evakuerats från sina hem till bland annat äldreboenden, som nu är överfulla.

I Ljungby har kommunen hyrt en sjukhusavdelning, som för tillfället stod tom, och skapat ett 20-tal evakueringsplatser för äldre där. Lasarettet i Ljungby har dessutom planer på att utöka bemanningen och öppna extra vårdavdelning för att avlasta sjukhuset i Växjö.

På Centrallasarettet Växjö är inflödet av patienter lika stort som vanligt, men det är svårt att skriva ut de färdigbehandlade patienterna. I dag finns ett tiotal patienter för mycket på sjukhusets medicin-, kirurgi- ortoped- och infektionsavdelningar, men antalet överbeläggningar kan förändras snabbt.

- Vi har inte satt något tak för hur stora överbeläggningarna får bli, vi måste helt enkelt ordna fram platser. Det krävs samarbete mellan kommuner och landsting, men också inom landstinget för att lösa problemen, säger Carina Karlund.

Även för landstingets personal har strömavbrotten lett till problem. De första dagarna efter stormen hade en del svårt att ta sig till jobbet, bland annat därför att skolor och daghem var stängda.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev