Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hårt vårdtryck öppnar intensivakut för fler

Publicerad: 16 juli 2018, 10:39

Foto: Fotogruppen SÖS

Från och med i dag styrs en del ambulanser över från akutmottagningen i Danderyd i Stockholm till intensivakuten vid Karolinska i Solna.


Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Sedan förra veckan är läget på akutsjukhusen i Stockholm varit särskilt ansträngt. Det saknas personal för att hålla öppet alla de vårdplatser som behövs, enligt ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting, SLL.

– Även denna vecka är antal öppna vårdplatser vid akutsjukhusen under det önskade. Det innebär ett mycket högt tryck på akutsjukhusen, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting i pressmeddelandet.

För att underlätta Danderyds sjukhus styrs en del ambulanser om därifrån till intensivakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna från och med måndag till och med onsdag eftermiddag.

I maj stängdes den gamla vuxenakuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ersattes av länets första intensivakut, som bara skulle ta emot patienter med de allra svåraste skadorna. Nu behöver användningen breddas.

Besöken på de nya närakuterna i Stockholm har ökat vilket avlastat akutmottagningarna, framhåller SLL. Förra veckan besökte 1 100 färre patienter sjukhusens akutmottagningar jämfört med samma vecka året innan. Även besöken på husläkarjourerna har ökat.

På förlossningen är det också tryck. Förra veckan skedde 43 fler förlossningar i länet än under veckan dessförinnan. Nästan 90 procent av dem uppges ändå ha kunnat göras på den klinik som föräldrarna hade valt.

Problemet med försenade leveranser av förbrukningshjälpmedel i Stockholm är ännu inte löst.

Relaterat material

Oppositionen vill bredda intensivakut

Akuter pressas när Karolinska strukturerar om

Så ska Stockholm säkra sommarens förlossningar

Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev