Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Haschrökning kan ge ökad risk för stroke

Publicerad: 2 mars 2005, 10:48

Läkare i Spanien för fram misstanken att cannabismissbruk ökar risken att drabbas av både hjärnblödning och blodpropp i hjärnan.


I den senaste utgåvan av Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry redovisar de ett patientfall med en manlig 36-årig lärare. Han hade inga kända riskfaktorer för stroke och använde inga andra narkotika.

Efter att ha rökt stora mängder cannabis och druckit tre eller fyra drinkar, förlorade mannen plötsligt sin talförmåga. Några timmar senare drabbades han av kramper. En skallröntgen visade både en mindre hjärnblödning och en blodpropp.

Ett år senare, efter ett nytt tillfälle med intensivt cannabisrökande, förlorade mannen på nytt talförmågan och upplevde en försvagning i vänster kroppshalva. En ny skallröntgen visade både en hjärnblödning och en blodpropp, men på andra ställen.

Mannen höll då upp med cannabisrökandet i 18 månader, men återföll vid ett tillfälle. Efter detta kunde han inte längre känna igen ljud.

Läkarna, som arbetar vid Hospital de Galdacano i Biscaya i Spanien, vill se fler studier om sambandet mellan stroke och cannabis.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev