Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hässleholmsförsöket är ”väldigt etiskt tvivelaktigt”

Publicerad: 4 Maj 2015, 14:34

Ordföranden i Läkaresällskapets etikdelegation är kritisk till Hässleholmsförsöket. Men poängterar samtidigt att det är naivt att helt utesluta att patienter i vissa fall simulerar.


Ämnen i artikeln:

Hässleholms sjukhusRegion Skåne

– Utgångspunkten för en läkare är tillit till patienten. Sedan får man inte vara hur naiv som helst utan man måste också vara klar över att det alltid finns människor som utnyttjar systemet, det ingår i professionen att beakta det också, säger Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets etikdelegation, till Dagens Medicin.

Han har läst Sydsvenskan-HD:s rapportering om det så kallade Hässleholmsförsöket och understryker att det som framgår är svårvärderat då det förekommer motsägande versioner.

– Men det verkar som att man har satt i system att skriva in patienter i 27 timmar utan att informera om att man är observerad under hela tiden och det tycker jag är väldigt etiskt tvivelaktigt. Det måste man vara fullt medveten om, säger Ingemar Engström.

Han säger att han tycker väldigt illa om att folk har andra syften än vad de uppger och poängterar att upplägget i Hässleholmsförsöket aldrig skulle godkännas om det hade rört sig om forskning.

Och, sammanfattar Ingemar Engström:

– Man bör väl inte försöka avslöja någon som luras genom att själv luras.

Relaterat material

Vårdprojekt ska avslöja simulanter

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev