Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hätsk nätdebatt mellan yrkesgrupper under strejken

Publicerad: 9 Juni 2008, 10:30

Under Vårdförbundets strejk har debatten mellan sjuksköterskor och läkare stundtals varit hätsk på Dagens Medicins sajt. Men Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm (bilden), tycker att läkarna haft färre åsikter än förväntat om strejken.


”SSK har en rimlig lön! Sett i relation till det begränsade ansvar ni har så är ni helt korrekt avlönade. Att ni sen har en förkärlek för att överdriva er kompetens och ansvar är en annan sak. SSK-utbildningen är en av de "kvasiakademiska" utbildningarna, dvs utb skulle lika gärna kunna tillhöra gymnasiet.”

Det skriver signaturen Ulen i en kommentar till en av Dagens Medicins artiklar om den nu avslutade vårdstrejken. Och det är långt ifrån den enda hätska kommentaren.

”Vem är VF köpt av? I varje fall inte av de lidande patienterna som ssk-orna helt struntar i. Men empati lärde ni är väl inte på edra så kallade högskolestudier”, skriver signaturen Läkare.

”OK, då var vi där igen - ssk räddar läkarna från att mista sina leg, ssk står bakom läkarna så att inte läkarna gör fel (för de gör de givetvis utan ssk hjälp - eller?). Ssk tycker att 3 års högskola är likvärdigt med 5,5 år och vill ha samma lön som en AT-läkare (eftersom ssk är så mycket mer erfarna än den dåliga AT-läkaren). Är det så konstigt att man reagerar när vissa ssk uppenbarligen tycker att utan de så finns det ingen bra vård, läkarna kan ju ingenting.”, skriver signaturen AT.

Kommentarerna från sjuksköterskorna är också bitska i många fall.

”Härligt att se att det är så många som kallar sig "läkare" här på dagensmedicin som på ett märkligt sätt är livrädda för att ssk nu vill ha mer i lön! Det är faktiskt ganska intressant att den yrkesgrupp verkar vara så intresserade av att lönerna för en ssk vara låg! Eller är det? Jag menar man står ju sig själv närmast och de som har mkt brukar ju ofta vara nöjda och även lite rädda för att andra ska få det bättre??, och kanske känns det hotande med sjuksköterskor som nu verkar vilja ha mer för sitt arbete??? Vad de så kallade läkarna här egentligen har för avsikt verkar vara svår att få reda på, oftast märkliga argument och påstående.”, skriver till exempel signaturen ssk.

Men Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm tycker inte att stämningen mellan läkare och sjuksköterskor varit irriterad under strejken.

– Jag tycker faktiskt att läkarna varit förvånansvärt tysta och inte reagerat på strejken särskilt mycket alls. Några enstaka läkare har sagt ”vi måste stötta strejken mer” och några enstaka att ” de ska inte ha mer”, men väldigt många har varit neutrala och sagt ”det är deras strejk, vi får se vad det ger”, säger hon.

Hon tror att de hätska kommentarerna på nätet handlar mer om att det är lätt att skriva ogenomtänkta inlägg när man kan vara anonym än om verkliga spänningar mellan läkare och sjuksköterskor.

– Det finns ju sådant också, men jag tror inte att kommentarerna speglar den allmänna synen. Det finns ju diskussionen om vem som ska göra vad och vem som är bäst på vad. Vi läkare tycker att den som är bäst lämpad för en uppgift ska göra den, för att ge största möjliga nytta för patienter och samhälle. Vi har olika utbildning och olika jobb. Ibland går yrkena in i varandra, men oftast är det väldigt tydligt vem som ska göra vad. Vi behövs allihop.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund är inne på samma linje.

– Jag kan inte säga att vi märkt att det varit speciellt irriterat utifrån konflikten. Det här handlar nog mer om diskussionen om löner och vem som gör vad, som vi kan ha lite nu och då. Den har blivit mer tydlig nu när man haft något att haka upp den på.

Liksom Eva Nilsson Bågenholm tror hon att möjligheten att skriva anonyma inlägg gör debatten hätskare än vad den är ute på arbetsplatser.

– Man kan verkligen fundera på vad som händer med folk när de får vara anonyma. En del verkar gå in för att reta upp folk. Och ibland kan man fundera på om de som utger sig för att vara sjuksköterskor och läkare verkligen är det, eftersom inläggen inte stämmer med den bild vi får utifrån verkligheten.

Anna-Karin Eklund tycker inte att läkarna varit passiva under strejken. På sina arbetsplatser har många av Vårdförbundets medlemmar upplevt att de fått bra stöd både av läkarna och av andra grupper, förklarar Anna-Karin Eklund.

– Många har beskrivit att det har varit bra sammanhållning.

Här kan du läsa allt om vårdstrejken och dess efterdyningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev