Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Haverier skapar misstro mot systemet”

Publicerad: 19 juni 2013, 11:12

Efter de senaste veckornas datahaverier i Stockholm riktar nu Sveriges läkarförbund en skarp uppmaning till samtliga vårdgivare. Rutinerna måste förbättras.


Tre gånger på lika många veckor har Stockholms sjukvård haft omfattande IT-haverier vilket bland annat har inneburit att patientjournaler inte har gått att nå. Vid två tillfällen tvingades Karolinska universitetssjukhuset att gå upp i så kallat stabsläge, vilket innebär höjd beredskap.

– Det här är inte godtagbart, säger Karin Båtelson, ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik. Patientsäkerheten är hotad när man inte kan nå information om patienterna under operationer. Det här måste tas på allvar nu. Vi måste få resurser till säkrare rutiner.

Läkarförbundet kräver bland annat ökad kapacitet hos reservsystemen, bättre haverirutiner och systematiska analyser av driftsavbrott. De hoppas att detta inte bara blir en väckarklocka för de drabbade vårdgivarna utan för alla vårdgivare i Sverige. Att inte identifiera och förebygga dessa risker blir inte bara dyrt för landet och den enskilde, det är inte heller etiskt försvarbart, menar Läkarförbundet.

– En annan fara är att dessa haverier skapar misstro mot systemet, säger Karin Båtelson. Mycket av vårt arbete ligger fortfarande på papper och viljan att digitalisera kommer inte att öka när man råkar ut för sådana här saker. Det läggs mycket pengar på IT-projekt inom vården men pengarna måste framför allt gå till de system vi redan har så att de fungerar.

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev