söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HD fäller sjuksköterska för spädbarns död

Publicerad: 19 april 2006, 09:22

Högsta domstolen fastställde i dag, onsdag, domen mot den Kalmarsjuksköterska som för fyra år sedan orsakade ett spädbarns död genom felmedicinering. Straffet blir villkorlig dom och 50 dagsböter.


Dagens domslut är slutet på en flera år lång tvist. Det var i maj för snart fyra år sedan som en sjuksköterska i Kalmar blandade en tio gånger för hög dos av läkemedlet Xylocard till en tre månader gammal flicka. Efter infusion av läkemedelslösningen dog flickan av förgiftning.

En åklagare i Kalmar åtalade sjuksköterskan. Efter fällande men överklagade domar i såväl tingsrätt som hovrätt har nu Högsta domstolen gått på samma linje som de domarna. Enligt tidningen Vårdfacket anser HD att sjuksköterskan har varit så pass oaktsam att det ska räknas som straffbart.

Enligt HD är kraven på aktsamhet särskilt omfattande för just sjukvårdspersonal och de bär därför själva ansvaret för hur de fullgör sina arbetsuppgifter. Hade sjuksköterskan läst anteckningar i läkemedelsjournalen noggrannare, räknat noggrannare på den blandning hon tillredde eller gjort en rimlighetsbedömning av koncentrationen, skulle hon ha insett sitt misstag, skriver HD.

Sjuksköterskans försvarsadvokat har under hela rättsprocessen argumenterat för att det var bristande rutiner på Länssjukhuset i Kalmar som bidragit till olyckan, men det argumentet köper inte HD. Brister fanns visserligen, håller domstolen med om, men dessa borde inte ha begränsat sjuksköterskans ansvar för att se till att lösningen blev riktig. Misstaget kan därför inte anses ursäktligt och sjuksköterskan kan inte undgå ansvar för vållande till annans död, skriver HD i domen.

I domslutet kommenterar HD också den fråga som rests om huruvida den här typen av sjukvårdsmisstag bör behandlas av  domstol eller av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Enligt HD saknar det betydelse att det finns ett särskilt disciplinärt förfarande för sjukvårdspersonal.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev