Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HD ger läkare rätt om journalutlämning

Publicerad: 11 november 2016, 13:15

Foto: Norstedts Juridik

Högsta domstolen har i en vägledande dom gett en läkare rätt i att motsätta sig att lämna ut journaler till landstinget via särskild handräckning.


Tvisten mellan läkaren och Region Gävleborg handlade om överlämnande av patientjournaler. Vid en stickprovskontroll upptäckte regionen att läkaren fått för hög ersättning. Denne betalade då tillbaka det överstigande beloppet.

Men Region Gävleborg ville med anledning av det upptäckta felet gå vidare. De begärde att läkaren bland annat skulle visa upp patientjournaler för åren 2010–2013. Läkaren motsatte sig det. Och det ledde till en lång juridisk tvist.

Region Gävleborg försökte få ut journalerna genom att använda sig av särskild handräckning via Kronofogden. Särskild handräckning används till exempel när någon vägrar lämna ifrån sig egendom som tillhör någon annan. Att använda den regeln för att få ut patientjournaler har visat sig allt annat än juridiskt glasklart.

Kronofogden sa ja till Region Gävleborgs förfrågan. Då tog läkaren saken till tingsrätten, som gick på läkarens linje och ändrade Kronofogdens beslut. Då tog regionen ärendet till hovrätten, som avslog ärendet. Region Gävleborg tog då saken till Högsta domstolen som nu meddelat dom.

Högsta domstolen går på läkarens linje och meddelar att läkarvårdsersättning inte kan bli föremål för särskild handräckning. Det innebär att landsting som vill utreda ersättningen till läkare inte kan använda sig av Kronofogden och reglerna om särskild handräckning.

Domstolen beslutade att Region Gävleborg ska betala läkarens rättegångskostnader på 22 500 kronor.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev