Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Helsingfors universitet vill starta apotek i Sverige

Publicerad: 12 Juni 2008, 12:46

Ett par internationella jättar har redan anmält sitt intresse för att starta apotek i Sverige vid avregleringen om drygt ett år. Nu blandar sig också Finlands största kedja in i leken.


– Vi är stora nog för att kunna köpa och utveckla apotek i Sverige. Även om styrelsen inte fattat det formella beslutet kan jag redan nu säga att vi är intresserade av att etablera oss på den svenska marknaden, säger Jari Kokkonen, vd för Universitetsapoteket, som ägs av Helsingfors universitet.

I fjol blev vinsten ungefär 15 miljoner euro, vilket motsvarar närmare 140 miljoner svenska kronor, och marknadsandelen var 11 procent, vilket var högst i Finland. Universitetsapoteket har i dag drygt 1 000 anställda, varav hälften är farmaceuter, på sammanlagt 17 apotek i Finland.

Hur många apotek som bolaget kan vara intresserat av att köpa i Sverige är inte bestämt, eftersom den svenska regeringen ännu inte lämnat några besked kring priset på de apotek som ska säljas eller slagit fast vilken prismodell som ska gälla. Det senare är avgörande för hur mycket pengar som det går att tjäna på varje apotek.

Som Dagens Medicin rapporterade i onsdags, den 11 juni, tänker socialdemokraterna vid en valseger 2010 riva upp avregleringen av apoteksmarknaden. Men det beskedet påverkar inte Universitetsapotekets Sverigeplaner.

– Vi har visserligen inte hunnit diskutera det. Men om vi etablerar oss i Sverige får vi arbeta på så bra som möjligt och sen får politikerna bestämma om det är bra nog, säger Jari Kokkonen.

Ser du något hinder mot att starta apotek i Sverige?

– Inte direkt. Det skulle vara att Apoteket kommer att bli en väldigt tuff konkurrent med sin höga servicenivå.

Universitetsapotekets utlandssatsning startade 2004 med en etablering i Estland, där bolaget nu har tio apotek och följdes av Sankt Petersburg, där dagens sju apotek kommer att följas av två nya enheter under året.

Även om Universitetsapoteket inte finns i Sverige så finns det en koppling mellan bolaget och Sverige. Det var nämligen Adolf Fredrik, kung över Sverige och Finland, som för 253 år sedan gav Helsingfors universitet privilegier att driva apotek. Privilegier som universitetet alltså har kvar än i dag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev