fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hemester ger blodeffekt i Dalarna

Publicerad: 21 juli 2020, 08:43

Dalarna och Halland har god tillgång på blod just nu. Värre är det i Östergötland och Göteborg.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Dalarna och Halland har välfyllda blodlager i tider då tillgången normalt brukar sina. Förklaringen stavas covid-19 – många blodgivare håller sig hemma i stället för att åka på semester.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaRegion HallandVästra GötalandsregionenRegion ÖstergötlandCoronakrisen

Brist på blod på grund av semestertider är inget som Region Dalarna måste hantera i år, rapporterar P4 Dalarna. För de största blodgrupperna är tillgången god och en förklaring är att vården inte måste tillämpa de restriktioner som gäller vid utlandsresor i samma grad som tidigare.

Detta eftersom många dalmasar skippat utlandsresan och stannar hemma på grund av pandemin. Har man varit utomlands kan man behöva vänta mellan fyra veckor och sex månader med att ge blod, vilket främst handlar om risken för att ha smittats av malaria.

–  Vi har inte behövt använda de restriktionerna, alla som lämnar blod kan i princip lämna blod, säger Sara Andersson, samordnare för transfusionsmedicin i Dalarna till radion.

Även Halland har god tillgång på blod just nu, skriver Hallandsposten

– Peppar peppar, men vi ser ingen brist här i Halland. Folk kommer och donerar blod och har gjort så under hela pandemin, säger Maria Held, överläkare på sjukhuset i Halmstad och ansvarig för blodcentralen, till Hallandsposten.

Blodcentralen hjälper därför Göteborg som har det värre ställt med tillgången på blod. På Sahlgrenska sjukhuset råder akut brist och man ser en minskning av blodgivarna med 70 procent under pandemin.

Även i Östergötland är blodtillgången lägre, främst för blodgrupperna 0+,0-,A+ och A-, enligt Norrköpings Tidningar.

Relaterat material

Kronoberg testar blodgivare för covid-antikroppar

Tack-sms ger dubbel uppmärksamhet

Mer blod kostar järn

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev