söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hemisolering införs i Stockholm

Publicerad: 13 oktober 2020, 06:38

Personer som bor med någon med konstaterad covid-19 får inte åka kollektivtrafik under minst sju dagar från provtagningsdagen. Foto: Photos.com

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Stockholms län. På måndagen infördes hemisolering för dem som bor med en person med konstaterad covid-19.


– Vi ser fortfarande en ökad smittspridning och tycker att hemisolering är ett bra verktyg för att se till att fler smittkedjor bryts, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Isoleringen för hushållet gäller oavsett symptom i minst sju dagar och räknas från den dag som den smittade personen blev provtagen.

– Det innebär att man inte ska gå till jobbet eller gymnasiet. Man ska undvika sociala kontakter. Man ska inte gå iväg och träna och inga kvällsaktiviteter. Man ska hålla sig hemma kort och gott, säger Maria Rotzén Östlund.

Barn i förskola och grundskola är undantagna reglerna.

– Föräldrar får gå och lämna på förskola och skola om man håller avstånd. Man får också införskaffa mat, men gärna på tider då det är så få som möjligt i affären.

De som berörs kommer att få information om det via regionens team som jobbar med smittspårning eller av den smittade personens läkare.

– Efter fem dagar rekommenderas de som är isolerade i hemmet att beställa hem ett prov och invänta svar innan man går ut och arbetar igen.

Förhållningsreglerna bygger på Folkhälsomyndigheten rekommendationer från den 1 oktober som är desamma för hela landet. Den som inte har möjlighet att jobba hemifrån kan söka smittbärarpenning från Försäkringskassan.

I fredags rapporterade Region Stockholm 855 nya fall under de tre föregående dagarna, vilket kan jämföras med 622 fall samma period veckan innan. Smittspridningen har sedan dess fortsatt att öka under helgen, enligt Rotzén Östlund.

– Vi har inte sett någon minskning. Hur stor ökningen är får vi se på tisdag eftermiddag, då vi har de senaste siffrorna.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev